ECONOMIC

Mold-street: Găgăuzia vrea să separe vinificatorii săi de Vinurile Moldovei

post-img

Crearea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), precum şi a brandului naţional Wine of Moldova au adus sectorul la un alt nivel, iar acest lucru se vede atât prin creşterea culturii de consum pe piaţa locală, cât şi prin creşterea exporturilor pe pieţe competitiv. Însă, deputaţii Adunării Populare din Găgăuzia vreau să separe vinificatorii săi de Vinurile Moldovei.

Rezultatele bune au fost posibile în primul rând datorită sinergiei dintre sectorul public şi cel privat în alocarea resurselor prin intermediul ONVV. 

Recent însă, o iniţiativă legislativă venită pe filiera Adunării Populare din Găgăuzia, presupune separarea producătorilor de vinuri din Găgăuzia de ONVV şi crearea aparte a unui Birou al Viei şi Vinului în UTAG, scrie mold-street.com.

În cazul în care va fi adoptată, riscă să submineze reformele şi evoluţiile bune din sectorul vitivinicol. Pe lângă impactul potenţial negativ, iniţiativa dată operează în nota de argumentare cu date ce nu corespund adevărului şi cu raţionamente ce promovează tratamentul discriminatoriu şi concurenţa neloială.

Ce propune Adunarea Populară din Găgăuzia

Proiectul de lege înaintat de Adunarea Populară a Găgăuziei propune mai multe modificări asupra Legii Viei şi Vinului, care pot fi sintetizate după cum urmează:

•În UTA Găgăuzia, pe baza legii locale a Adunării Populare, să fie creat un Birou local al Viei şi Vinului, statutul căruia ar urma să fie aprobat de Comitetul Executiv al Găgăuziei, iar finanţarea acestuia să fie efectuată din Fondul special al bugetului central al UTAG.

•Producătorii de vin, produse pe bază de vin şi de viţă altoită pentru producerea strugurilor destinaţi fabricării produselor vitivinicole din Găgăuzia să nu mai fie obligaţi de a contribui la Fondul Viei şi Vinului, ca şi ceilalţi producători din ţară.

Cu alte cuvinte, legiuitorii din Găgăuzia propun separarea producătorilor din regiune de activitatea ONVV şi exceptarea acestora de contribuţiile obligatorii la Fondul Viei şi Vinului (FVV), cuantumul cărora la moment constituie:

•0,12 lei pentru o viţă altoită comercializată, destinată fabricării produselor vitivinicole;

•30,0 lei pentru o tonă comercializată de struguri destinaţi vinificării;

•0,1 lei pentru un litru  comercializat de vin sau de băutură pe bază de vin;

•1,6 lei pentru un litru de alcool absolut comercializat de produs obţinut pe bază de vin, cu concentraţia alcoolică de cel puţin 25% vol.

Argumentare cu date false şi manipulări

Potrivit sursei, în nota de argumentare a proiectului se încearcă a crea impresia că producătorii de vie şi vinuri din Găgăuzia, „care ocupă pe această piaţă poziţie de lider pe ţară”, ar fi defavorizaţi la utilizarea resurselor Fondului Viei şi Vinului. 

Potrivit autorului proiectului, producătorii din regiune „efectuează transferuri semnificative de bani către Fond”, doar în anul 2016 producătorii de vinuri din UTAG ar fi virat în Fond circa 10 milioane de Lei. În acelaşi timp, făcând referire la estimările Asociaţiei Vinificatorilor din Găgăuzia, autorul proiectului menţionează că în anul 2016 ONVV a finanţat evenimente pentru producătorii din UTA Găgăuzia în valoare de nu mai mult de 0,2 milioane Lei sau 2% din suma primită

Cele 10 milioane sunt de fapt trei, iar suportul primit de producătorii din UTAG - de milioane

Însă Nota informativă prezentată de autor operează cu date incomplete şi inexacte, care induc în eroare. Datele şi informaţiile oferite de ONVV la solicitarea Mold-Street relevă că de facto pe parcursul anului 2016 producătorii din UTAG au efectuat achitări în FVV în sumă totală de 3 milioane de lei (dar nu de 10 milioane după cum este indicat în nota informativă).

Acest lucru este confirmat şi de „intrările în contul trezorerial al FVV (cont aflat în cadrul Trezoreriei de Stat, Ministerul Finanţelor)” susţine  ONVV.  Mai mult, de la crearea FVV (anul 2013) până la momentul actual, în decurs de 5 ani, „suma totală acumulată din contribuţiile achitate de producătorii înregistraţi în UTA Găgăuzia constituie 8 milioane de lei”.