ECONOMIC

În 2018, Republica Moldova a prelucrat 356 mii tone de struguri şi circa 20 de milioane de decalitri de vin

post-img

În total, anul trecut au fost prelucraţi 356 mii tone de struguri şi au fost produse 19 mil. dal de vin. Datele au fost prezentate la cea de-a doua ediţie a Conferinţei naţionale a filierei vitivinicole.

În anul vitivinicol 2018-2019, R.Moldova a exportat 14,1 mil. dal vin, cu 1,8% mai puţin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depăşit cifra de 2,3 mlrd. de lei ($135 mil.).

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), în această perioadă, ca urmare a recoltelor record, înregistrate în ultimii doi ani, raportul dintre oferta şi cererea de vin a ajuns, practic, la indicatorii din 2013.

Astfel, media pentru ultimii şapte ani arată că R. Moldova a produs de patru ori mai mult vin decât au putut absoarbe pieţele de export, în condiţiile în care 85% din vinul moldovenesc este comercializat în afara ţării.

Din totalul vinului exportat de Republica Moldova în anul vitivinicol 2018-2019, circa 9,8 mil. dal au fost livrate în vrac, iar restul 4,24 mil. dal a fost vin îmbuteliat, ceea ce constituie peste 56 mil. de sticle. 

Principalele pieţe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova rămân Polonia, România, Cehia, China şi Rusia. Totodată, Belarus, Georgia şi Rusia au importat 77% din volumul total de vin în vrac produs în R. Moldova.

Conform prognozelor specialiştilor ministerului Agriculturii, în 2019, viticultorii prognozează o recoltă a peste 650 de mii de tone de struguri, ale căror plantaţii în Moldova depăşesc 125 de mii de hectare.