ECONOMIC

Dezordine la Direcţia Educaţie. În 2017, s-au semnat 278 de contracte de valoare mică deşi erau planificate doar 22

Dezordine în licitaţiile organizate de Direcţia Generală Educaţie din Chisinau. Mai mulţi agenţi economici ar fi fost favorizaţi, iar lucrările pentru care s-au plătit sute de mii de lei din buget arată jalnic.

Între timp, s-a descoperit că în unele cazuri suma contractelor era intenţionat micşorată pentru a scăpa de procesul de achiziţii publice. Constatările aparţin unui grup de lucru care a făcut o evaluare, în acest sens, la 28 de grădiniţe.

Conform planului de achiziţii, în 2017 erau planificate doar 22 de contracte de valoare mică, în valoare de aproximativ un milion de lei. În realitate, însă, s-au încheiat 278 de contracte în sumă de 49 de milioane lei. S-a reuşit acest lucru după ce responsabilii de la Direcţia Educaţie au găsit o metodă de a scăpa de procedura privind achiziţiile publice.

Condiţiile erau prevazute în caietele de sarcini astfel încât să favorizeze un anumit producător. Acest lucru şi s-a întâmplat în cazul terenurilor de joacă de la grădiniţe. Pe lângă preţul exagerat, acestea au devenit un pericol pentru cei mici.

Se poate spune că banii au fost irosiţi şi în cazul renovării blocurilor alimentare de la instituţii de învăţământ. Conducerea primăriei Chişinău a găsit şi un responsabil pentru neregulile descoperite.

În prezent, Alexandru Fleaş este şef-adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, fiind responsabil de achiziiţile publice. Anterior, acesta a deţinut şi interimatul Direcţiei. Fleaş a fost concediat din funcţie de primarul interimar de atunci, Silvia Radu, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile. Pentru ca avea telefonul inchis, Alexandru Fleaş nu a putut fi contactat de TVR MOLDOVA pentru a comenta situaţia.