Împrumuturi de aproximativ 20 de milioane de lei pentru 32 de beneficiari, în cadrul Programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor
Sursa foto:Telegraph.md Vizualizari:

Împrumuturi de aproximativ 20 de milioane de lei pentru 32 de beneficiari, în cadrul Programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor

Programul Facilitatea de Creditare a Tinerilor (FCT), iniţiat de Ministerul Finanţelor, are deja 32 de beneficiari. În primele trei luni de activitate a FCT au fost acordate împrumuturi în valoare totală de 18.521.811 lei, prin intermediul a 4 instituţii financiare active în cadrul programului.

Beneficiarii provin din 15 raioane ale ţării, preponderent din mediul rural, iar cei mai activi sunt tinerii din UTA Găgăuzia, unde au fost acordate 7 împrumuturi în valoare totală de 7.140.000 lei. Aceştia sunt urmaţi de tinerii din raionul Rîşcani, unde au fost acordate 4 împrumuturi în sumă totală de 2.113.000 lei. Cîte 3 împrumuturi au fost acordate tinerilor din raioanele Glodeni, Drochia şi Orhei, în valoare totală de 2.558.000 lei, 826.000 lei şi respectiv 700.000 lei.

Majoritatea beneficiarilor au investit banii în procurarea de tehnică agricolă (tractoare, combine, semănători), îngrăşăminte minerale, sisteme de irigare, etc.

Pentru Facilitatea de Creditare a Tinerilor se utilizează mijloacele circulante disponibile în cadrul Liniilor de Credit administrate de Directoratul Liniei de Credit ale Proiectelor Investiţionale finanţate din împrumuturile externe de stat pentru dezvoltare acordate Guvernului Republicii Moldova de Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă şi de Banca Mondială. Aceste fonduri avantajoase pot fi utilizate pentru recreditarea sub-proiectelor private - cât în agricultură, atât şi în alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul ţării. Tinerii antreprenori beneficiază de o rată a dobânzii redusă cu 2 puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referinţă anuală.

Principalele condiţii de eligibilitate pentru tineri şi afacerile finanţate:

- vârsta beneficiarilor potenţiali cuprinsă între 18 şi 35 ani, la momentul depunerii cererii de credit la Instituţiile Financiare Participante intermediare;
- suma maximală a unui sub-împrumut - până la 1.5 mln. lei;
- activităţile eligibile şi scopul cheltuielilor finanţate - mărfuri şi servicii, inclusiv capital circulant;
- tinerii vor deţine cel puţin 75 la sută din proprietatea întreprinderii/afacerii;
- beneficiari pot fi persoane fizice şi juridice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Programul a fost lansat cu scopul promovării şi încurajării tinerilor antreprenori, creării a noi locuri de muncă, ţinând cont de necesitatea acordării sprijinului suplimentar acestora prin reducerea dobânzilor la creditele noi contractate prin băncile comerciale.

Pentru asigurarea transparenţei costurilor resurselor, informaţia privind ratele de recreditare anunţate pentru Instituţiile Financiare Participante poate fi găsită pe pagina web a Ministerului Finanţelor: http://mf.gov.md/ro/datoria-sectorului-public/proiectele-directoratului-liniei-de-credit.

Similare
RECOMANDĂRI