Guvernul a redus drastic numărul autorităţilor de control în afaceri
Sursa foto:provincial.md Vizualizari:

Guvernul a redus drastic numărul autorităţilor de control în afaceri

Doar 13 autorităţi publice mai au funcţia de control de stat şi împuterniciri de a efectua controale asupra activităţii de întreprinzător, pentru asigurarea calităţii produselor şi serviciilor, din cele 70 care aveau astfel de drepturi până acum.

Guvernul a revizuit cadrul normativ privind reglementarea controlului de stat şi totalitatea organelor cu drept de control de stat şi a instituit şi un nou sistem instituţional de control.
 
Obiectivul de reducere a poverii asupra agenţilor economici, în special prin scăderea numărului de controale, dar şi prin asigurarea proporţionalităţii acestora, este stabilit şi în Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020, aprobată de Guvern.
 
În termen de până la 5 zile lucrătoare de la publicarea acestor hotărâri, vor fi create comisii de reorganizare a acestor instituţii, iar în termen de până la 2 luni şi 7 zile va fi asigurată, prin intermediul comisiei de reorganizare, fuziunea, crearea şi transmiterea patrimoniului acestora.
 
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor îşi schimbă denumirea în „Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei”. Au fost create Agenţia pentru Supraveghere Tehnică şi Institutul pentru Protecţia Mediului.
 
Printre celelalte organe cu funcţii de control se regăsesc: Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, Agenţia Naţională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenţia Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat şi Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.
 
De asemenea, alte cinci autorităţi publice aplică parţial prezenta lege în măsura în care nu contravine prevederilor legilor privind activitatea de control şi supravegherea acestora. Printre acestea se regăsesc, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.
 
Reorganizarea şi optimizarea instituţiilor cu funcţii de control nu implică cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Cheltuielile urmează să se efectueze din contul şi în limita bugetelor deja aprobate pentru anul 2017.
Similare