Fondului Monetar Internaţional vine, peste o săptămână, la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fondului Monetar Internaţional vine, peste o săptămână, la Chişinău

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, se va afla în vizită de lucru la Chişinău în perioada 26 iunie – 10 iulie.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuţii cu autorităţile în contextul evaluării Programului susţinut de FMI prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

„Misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică şi va discuta cu autorităţile despre politicile macroeconomice pe viitor”, se spune într-o declaraţie de presă al Reprezentantului Permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.

Programul pe trei ani al autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 179 milioane dolari S.U.A. şi cu cca ¾ din cota deţinută de Republica Moldova la FMI), din care 81,4 milioane DST (circa 112 milioane dolari S.U.A.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

Similare
RECOMANDĂRI