Fiscul va fi lipsit de dreptul de a aplica amenzi fixe de 3600 lei pentru facturile neprezentate la timp
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fiscul va fi lipsit de dreptul de a aplica amenzi fixe de 3600 lei pentru facturile neprezentate la timp

Curtea Constituţională a declarat astăzi drept neconstituţional articolul 260 din Codul fiscal care prevede amendă fixă de 3600 de lei pentru neachitarea la timp a facturii fiscale.

Curtea a fost sesizată de o persoană nemulţumită de faptul că prevederile articolului 260 alin. (4) din Codul fiscal nu permit individualizarea sancţiunii în funcţie de circumstanţele particulare ale cazului.
 
În urma examinării sesizării Curtea a constatat că prevederea contestată din Codul fiscal nu permitea să fie luate în considerare împrejurările în care societăţile comerciale nu s-au conformat, fapt ce încalcă principiul egalităţii de tratament, pentru că permite aplicarea unor sancţiuni identice în cazul unor situaţii care sunt diferite. De asemenea, legislaţia actuală limitează competenţa de fond a instanţei de judecată, ceea ce reprezintă o ingerinţă directă în dreptul la un proces echitabil.
 
Curtea a stabilit că până la modificarea textului de lege declarat neconstituţional, la aplicarea sancţiunii poate fi stabilită o amendă de până la 3600 lei pentru fiecare factură neprezentată, efectuându-se un control de proporţionalitate în funcţie de circumstanţele concrete ale cazului, scrie MOLDPRES.
Similare
RECOMANDĂRI