Fiscul a aplicat amenzi de aproape 500 de mii de lei comercianţilor online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fiscul a aplicat amenzi de aproape 500 de mii de lei comercianţilor online

Serviciul Fiscal de Stat a verificat anunţurile de comercializare de bunuri plasate pe mai multe portaluri, iar ca urmare a aplicat amenzi în sumă de aproape 500 de mii de lei pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără înregistrare la organele competente.

Olga Baciu, şefa serviciului de presă al SFS, a declarat pentru IPN că persoanele care efectuează ocazional activităţi de comerţ nu sunt supuse sancţiunilor, ci doar cele care transformă astfel de activităţi într-o afacere. „Deşi au fost verificate 462 de anunţuri, au fost întocmite doar 157 de procese verbale de contravenţie, ceea ce înseamnă că SFS a ajuns la concluzia că nu toate persoanele efectuau comerţ online în sens de afacere”, a spus Olga Baciu.

Într-un comunicat de presă al instituţiei se menţionează că prin intermediul comerţului online sunt puse în vânzare şi produse alimentare, de patiserie. „Serviciul Fiscal de Stat a analizat şi acest gen de activitate drept unul cu risc sporit de încălcare a legislaţiei pe mai multe segmente, cum ar fi: neînregistrare la organele competente, fabricarea produselor de cofetărie în lipsa autorizaţiei de amplasare şi funcţionare eliberate de organele competente, condiţii eventual insalubre şi anti-sanitare, lipsa actelor de provenienţă a materiei prime, lipsa marcajului pe ambalaj a datei de producere”.

SFS se adresează producătorilor de produse de patiserie şi alte dulciuri să asigure respectarea normelor legale, inclusiv dispunerea de documente de provenienţă şi aplicarea echipamentelor de casă şi control la încasarea plăţilor în numerar. Totodată, celor care comandă astfel de produse, Serviciul Fiscal de Stat le recomandă să solicite certificatul de conformitate şi bonul de casă.

Similare
RECOMANDĂRI