Expert: Indiferent de înţelegerile lui Dodon cu Putin, preţul gazelor va scădea anul viitor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Indiferent de înţelegerile lui Dodon cu Putin, preţul gazelor va scădea anul viitor

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că, indiferent de ce se înţelege preşedintele Igor Dodon cu omologul său rus, Vladimir Putin, preţul gazelor pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Potrivit lui, în Uniunea Europeană preţurile sunt în scădere. „Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE preţul a scăzut sub 120 de dolari deja”, a declarat Sergiu Tofilat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Preţul de import pe care îl achităm noi astăzi se stabileşte în baza contractului semnat între Moldova-Gaz şi Gazprom. Există o formulă şi preţul se modifică trimestrial în baza acestei formule. La formarea preţului se iau în consideraţie preţurile la gaz, păcură şi motorină pe piaţa UE în anul precedent. Cu alte cuvinte, ceea ce plătim noi astăzi se formează în baza preţurilor din UE din anul precedent”, explică expertul.

Potrivit lui, acum, dacă Igor Dodon reuşeşte să negocieze ceva cu Vladimir Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adiţional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25% din taxa la export. „Dacă domnul Dodon nu reuşeşte să ne arate un document, care să confirme nişte înţelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmaţiile lui, pentru că, reieşind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta domnul Dodon în confirmarea înţelegerilor lui cu Gazprom sau cu domnul Putin”, a menţionat expertul.

Sergiu Tofilat a declarat că tariful la gaz ultima dată a fost stabilit în martie 2018. În anul precedent, la sfârşitul lui 2017, preţul de import real era de 3.000 de lei, tariful era calculat la preţul de 4.194 de lei, deci evident că el trebuia redus la începutul anului trecut. ANRE a redus tariful şi în baza calculelor s-a luat preţul de 3.156 de lei. Deci, astăzi tariful la gaz este stabilit în baza unui preţ de import de 3.156 de lei, real Republica Moldova plăteşte 4.160, deci cu 1.000 mai scump plăteşte real decât îi luat ca bază la calcularea tarifului.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la Moscova, a declarat că a convenit cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ca în anul curent, preţul pentru gazele naturale să nu fie majorat, iar în anul viitor, să fie chiar redus.
Similare
RECOMANDĂRI