Efectele reducerii tarifelor la gaze: BNM şi Statistica au revizuit rata anuală a inflaţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Efectele reducerii tarifelor la gaze: BNM şi Statistica au revizuit rata anuală a inflaţiei

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a efectuat recalcularea Indicilor Preţurilor de Consum (IPC) pentru lunile ianuarie şi februarie, ca urmare a reducerii de la 1 ianuarie 2018, cu peste 20% a tarifelor la gaze, decizie adoptată de Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Enrgetică (ANRE).

Astfel dacă până la recalculare, Indicile Preţurilor de Consum a fost de 6,5% în ianuarie şi de 5,4% în februarie, apoi după recalcularea operată de BNS, acesta a fost diminuat cu 0,5 puncte procentuale în ianuarie şi cu 0,4 puncte procentuale pentru februarie, notează mold-street.com.

Având în vedere faptul că ponderea gazului din reţea în cadrul structurii IPC constituie circa 2.1%, modificarea a generat deja un impact de circa 0.4 puncte procentuale asupra inflaţiei de consum în anul 2018.

Ca rezultat şi Banca Naţională a Moldovei a modificat traiectoria ratei anuale a inflaţiei publicate pe site-ul BNM pentru perioada respectivă, aceasta coborând la nivelul de 5% anual.

La începutul lunii martie 2018, BNM estima că "ajustările considerabile la preţurile reglementate (tarife la gaze, energie etc) pot genera o scădere rapidă a inflaţiei în perioada următoare".

Totodată susţinea că presiunile dezinflaţioniste se vor menţine pe parcursul anului 2018 cu o schimbare a tendinţei date în anul viitor.

Pe 16 martie, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat diminuarea de la 1 ianuarie 2018 a tarifelor şi preţurilor reglementate la gazele naturale, în medie cu 20,3%.

Ulterior şi Gas Natural Fenosa, cel mai mare distribuitor de energie, a solicitat o reducere cu circa 5,5% a tarifelor la curent electric. 

În plus reducerea tarifelor la gaze ar putea duce şi la o revizuire în scadere a tarifelor la energia termică în localităţile unde există un astfel de serviciu, chiar în ajunul sezonului de încălzire, adică în campania electorală.

Similare
RECOMANDĂRI