ECONOMIC

Economistul Viorel Gîrbu: Schimbările fiscale sunt făcute la repezeală, sub presiunea partenerilor externi

post-img

Eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360 de mii de lei, anunţată marţi, 23 iulie, de către Ministerul Finanţelor, este o iniţiativă nereuşită, fiindcă creează inechitate. Declaraţia a fost făcută de economistul Viorel Gîrbu în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Expertul declară că proiectul nu este susţinut de către oamenii financiari.

Economistul Viorel Gîrbu mai menţionează că este foarte greu să fie estimat impactul măsurii asupra bugetului. Expertul spune că nici pragul propus nu este foarte clar. „Pentru o persoană care are 29 de mii 999 de lei , după impozitare, venitul va fi mai mare decât pentru o persoană care are 30 de mii şi 1 leu”, a adăugat Viorel Gîrbu în interviul pentru Radio Europa Liberă.

Viorel Gîrbu, referindu-se taxa pentru hotele, restaurante şi cafenele (HoReCa), subliniază că Guvernul precedent a propus o scădere destul de pronunţată a taxelor pe valoarea adăugată, iar actualul Guvern revine la această idee. „Această schimbare a legislaţiei fiscale este una destul de timidă şi făcută la repezeală, dat fiind un context specific şi date fiind cerinţele nete din partea Fondului Monetar Internaţional”.

Economistul aminteşte că Guvernul precedent a propus micşorarea impozitării sectorului HoReCa având intenţia să impulsioneze acest domeniu, „să motiveze agenţii economici care activează în acest sector să plătească de la sine impozite. Acest lucru cred eu că nu s-a întâmplat. Mă gândesc eu că totuşi rezultatul acestei reforme nu a fost cel aşteptat şi din acest motiv actualul Executiv a revenit la modalitatea de impozitare unică, fără a face anumite excepţii pentru agenţii economici din acest sector”. 

Gîrbu este de părere că nu „asistăm la o schimbare de esenţă a sistemului fiscal în funcţie de anumite obiective, fie social-democrate, fie liberale, pe care le-ar implementa autorităţile; mai degrabă, noi asistăm la o schimbare rapidă făcută sub presiunea partenerilor externi”. 

Expertul consideră că Guvernul ar trebui să revină asupra acestor schimbări, în perioada următoare, şi să modifice esenţial modul în care este construit sistemul fiscal din Republica Moldova.