Economist: O parte din exportul mărfurilor în Federaţia Rusă este în zona gri, asistăm la un comerţ „neobservat”
Sursa foto:veaceslavionita.wordpress.com Vizualizari:

Economist: O parte din exportul mărfurilor în Federaţia Rusă este în zona gri, asistăm la un comerţ „neobservat”

Volumul real al exporturilor moldoveneşti în Federaţia Rusă sunt aproximativ de 2 ori mai mari decât cele oficial declarate. Statistica oficială a Republicii Moldova arată că în ultimii 3 ani am exportat în Federaţia Rusă bunuri în valoare de 725 mil USD, însă dacă apelăm la datele oficiale ale Federaţiei Ruse, atunci Rusia a importat din R. Moldova bunuri în valoare de 1.085 mil USD. Cel puţin asta scrie pe blogul său economistul Veaceslav Ioniţă.

„Volumul exporturilor Moldoveneşti în Federaţia Rusă, doar prin contrapunerea datelor oficiale este cu 50% mai mare decât cel oficial declarat. Iar în realitate el este şi mai mare. De fapt asistăm la un comerţ ”neobservat” cu Federaţia Rusă de sute de milioane USD anual.

Pentru a ilustra mai bine acest fenomen am luat exporturile la principalele produse moldoveneşti în Federaţia Rusă din anul 2018. Astfel noi am exportat mere în volum de 46,8 milioane USD, iar Rusia a importat de la noi de 106,7 mil. USD. Cireşe şi alte sâmburoase noi am exportat de 15,6 mil. USD, iar Rusia a importat de 43,8 mil. USD. Struguri am exportat de 9,5 mil. USD, iar Rusia a importat de 34,9 mil. USD. Astfel doar pe aceste 3 poziţii tarifare noi am exportat Marfă de 72 mil USD, iar Rusia a importat de la noi de 185,4 mil USD, sau de 2,6 ori mai mult.”, scrie Ioniţă.

Acest fenomen este denumit în limbajul economic Flux Ilegal de Capital, mai spune expertul, care în R. Moldova în prezent este estimat la nivel de 1,2 miliarde USD anual. 

Fluxul Ilegal de Capital este caracteristic ţărilor cu instituţii slabe şi neputincioase în contracararea lui. Fluxul Ilegal de Capital alimentează corupţia, economia tenebră, evaziunea fiscală şi tranzacţii cu capital de provenienţă ”gri”, relevă economistul.

„Evident acest fenomen se întâlneşte şi în relaţiile economice cu alte state, dar cel mai clar se vede în relaţia cu Federaţia Rusă. Recomandarea mea este una: pentru a lupta cu economia tenebră şi evaziunea fiscală, R. Moldova trebuie să consolideze capacitatea Serviciilor Vamale, Fiscale şi a Centrului Naţional Anticorupţie în contracararea Fluxului Ilegal de Capital”, conchide Veaceslav Ioniţă. 

Similare
RECOMANDĂRI