Economist: În 2020 consumul de petrol pe plan global va înregistra cea mai mare scădere din istoria sa. Asta ar putea prevesti o criză economică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Economist: În 2020 consumul de petrol pe plan global va înregistra cea mai mare scădere din istoria sa. Asta ar putea prevesti o criză economică

În prezent, producătorii de petrol cel mai mult sunt alarmaţi nu de preţurile joase la petrol, ci de perspectiva scăderii fără precedent a consumului de petrol în lume. În acest an, cel mai probabil consumul de petrol va scădea la volumul de acum 10 ani, scrie pe blogul său economistul Veaceslav Ioniţă.

„În 2019 industria petrolieră a înregistrat un record istoric: pentru prima dată consumul mediu zilnic de petrol a depăşit 100 milioane de barreli. Însă anul 2020 şi COVID 19 aduce o surpriză neplăcută: încetinirea activităţii economice, reducerea fără precedent a zborurilor şi călătoriilor auto, vor reduce dramatic consumul de petrol în acest an. Estimările variază de la 10-12 milioane până la 20 milioane barreli pe zi.

Astfel, în acest an consumul de petrol cel mai probabil va cădea până la nivelul de 88 milioane barreli pe zi, o reîntoarcere la situaţia de acum 10 ani în urmă”, scrie economistul. 

Precedentul record a fost stabilit în anii 1980-83, spune Ioniţă, când consumul mediu zilnic s-a redus cu maxim 2,4 milioane Barrlei în 1980, cu 1,8 milioane în 1981 şi cu 1,6 milioane în 1982 şi 0,2 milioane în 1983. Cumulativ căderea în acea perioadă a fost de 6,1 milioane barreli în 4 ani. Căderea de atunci a preţului la petrol a fost unul din factorii care a declanşat destrămarea URSS. „În prezent, noi, cel mai probabil vom înregistra, într-un singur an, o cădere de două ori mai mare decât atunci în 4 ani”, susţine Ioniţă.

200326_Petrol_01

Dacă analizăm consumul mediu zilnic pe cap de locuitor pentru anul 2020, acest indicator va fi de 1,8 litri/zi, nivelul minimul din ultimii 50 de ani. Acest indicator este cel mai puternic indicator al proporţiei crizei economice care ne aşteaptă.

200326_Petrol_02

„Pentru noi, consumatorii de petrol, aceste tendinţe au o conotaţie pozitivă sub aspect al preţurilor. În luna martie preţul la petrolul BRENT cel mai probabil va fi în zona 34,7-34,8 USD/Barrel. În ultimii 15 ani preţul la petrol doar o singură dată petrolul a înregistrat aşa cotaţii joase.

Atrageţi atenţia la preţul petrolului pe termen lung. Până în anul 2002 preţul mediu a petrolului era la nivel de 20 USD/Barrel. Iar în 2015 preţul mediu pe 5 ani de zile s-a ridicat până la 100 USD/Barrel. Preţul ridicat la petrol a provocat dezvoltarea surselor alternative, tehnologiilor de eficienţă energetică şi alte măsuri de eficientizare a consumului de petrol.

Drept efect în prezent preţul pe termen lung la petrol este de două ori mai mic decât acum 5 ani. Se pare că epoca preţului ridicat la petrol a plecat odată cu venirea COVID 19”, mai scrie expertul.

200326_Petrol_03

Ioniţă mai spune că preţul la petrol în ultimele decenii a fost indicatorul care ne arăta începutul unei crize economice mondiale: „Aşa se pare că va fi şi de această dată: Republica Moldova intră în cea de a patra criză economică de la independenţa sa şi toate aceste crize au fost prevestite de scăderea dramatică a preţului la petrol”.

Similare
RECOMANDĂRI