Economist: Condiţiile de locuit ale cetăţenilor R. Moldova s-au îmbunătătăţit, însă 25% din spaţiul locativ este pustiu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Economist: Condiţiile de locuit ale cetăţenilor R. Moldova s-au îmbunătătăţit, însă 25% din spaţiul locativ este pustiu

În ultimii 50 de ani, condiţiile de locuit ale cetăţenilor Republicii Moldova s-au îmbunătăţit de 2,7 ori. Dacă în 1970 la fiecare locuitor din R. Moldova revenea în mediu 12 metri pătraţi de spaţiu de locuit, atunci în prezent acest indicator a atins cota de 32,8 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor. Aceasta este statistica formală, dar realitatea este mult mai dramatică, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Satele pustii şi zeci de mii de case părăsite

„Analizând aceste cifre în minte îmi vin zecele de mii de case pustii din satele şi oraşele noastre. Sau cazuri când soţul locuieşte singur în casă deoarece soţia de ani buni este plecată la muncă peste hotare. Conform statisticii formale condiţiile lui de locuit s-au îmbunătăţit de 2 ori, dar aceasta nu e bunăstare. Această este drama poporului nostru.

Nu este corect să utilizez în calculul bunăstării aceste zeci de mii de case pustii sau casele cu familiile destrămate. Dacă acum 20 de ani la începutul procesului de migraţiune doar 2% din spaţiul de locuit era pustiu, în prezent el se apropie de 25%. Adică fiecare al 4-lea m2 de locuit nu este locuit de nimeni. El nicidecum nu contribuie la bunăstarea celor rămaşi în Republica Moldova. Din acest motiv este necesar de exclus din calculile noastre. Aceasta este statistica reală”, spune economistul.

Case părăsite în valoare de 4 miliarde de EURO

Potrivit lui Ioniţă, din cei 32,8 m2 care în prezent revin formal fiecărui moldovean, în realitate, 8 m2 sunt suprafeţele din casele părăsite. Un calcul simplu arată că valoarea acestor case din Republica Moldova se ridică la 4 miliarde de euro.

„Asta este drama poporului nostru. Pentru a scăpa de sărăcie moldovenii au fost nevoiţi să plece la muncă peste hotare lăsând în ţară case mari, frumoase, spaţioase în valoare de 4 miliarde EURO. Anume din acest motiv corect este să spunem că da, condiţiile de locuit ale moldovenilor s-au îmbunătăţit, dar în valoare reală în prezent fiecărui moldovean îi revin 24,8 m2 spaţii de locuit, ceea ce este de 2 ori mai mult decât acum 50 de ani în urmă şi cu 30% mai mult de de la obţinerea independenţei”, mai spune Ioniţă. 
Similare
RECOMANDĂRI