De săptămâna viitoare, ZEL-urile îşi vor relua, treptat, activitatea
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

De săptămâna viitoare, ZEL-urile îşi vor relua, treptat, activitatea

Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller îşi vor relua treptat activitatea. Anunţul a fost făcut de Ministerul Economiei Serghei Răilean, după ce a avut o conferinţă video cu administratorii Zonelor Economice Libere, cu privire la activitatea rezidenţilor.

Administratorii ZEL-urilor au informat că rezidenţii respectă toate exigenţele sanitare recomandate de  Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi deciziile Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale. În contextul pandemiei de COVID-19, companiile rezidente şi-au redus activitatea parţial ori total.
 
Astfel, ZEL Ungheni a menţionat că din 42 rezidenţi, la moment activează 10 rezidenţi, 25 rezidenţi şi-au sistat activitatea total, iar 7 şi-au sistat activitatea parţial. Prin urmare, din numărul total de angajaţi de cca 2930 activează 180 angajaţi.
 
ZEL Expo-Business Chisinău, a raportat că din numărul total de 51 rezidenţi, continuă să activeze 13, iar 38 de companii şi-au sistat activitatea total şi parţial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-şi relanseze activitatea din 21 aprilie 2020.
 
La ZEL Bălţi, din numărul total de 11 400 locuri de muncă, 92% şi-au sistat activitatea temporar, angajaţii fiind în şomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller îşi vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru.
 
Reprezentanţii ZAL Vulcăneşti, ZAL Taraclia şi ZAL Otaci au spus că circa 35% din rezidenţii lor continuă să activeze, la locul de muncă fiind prezenţi 20% din muncitori. La ZAL Tvardiţa, activează la capacitate maximă toţi cei 5 rezidenţi.
 
Principalele motive de sistare parţială a activităţii în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt  insuficienţa materiei prime din cauza încetării activităţii furnizorilor internaţionali şi lipsa comenzilor din partea concernelor internaţionale din sectorul automotive. De asemenea, printre alte motive au fost menţionate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe pieţele de desfacere, măsurile de protecţie, precum şi incapacitatea de plată.
 
Ministrul Economiei şi Infrastructurii a menţionat că, în această perioadă, primordială este protecţia sănătăţii angajaţilor.
 
 „Companiile mari, în special, cele din sectorul automotive, sunt dependente de riscurile externe, de activitatea furnizorilor şi partenerilor. Sperăm că în următoarele luni marile industrii îşi vor reporni motoarele şi companiile noastre vor reveni la activitate. Până atunci, însă, trebuie să ne protejăm angajaţii, pentru că ei vor fi cei care vor asigura funcţionarea întreprinderilor”, a afirmat Sergiu Railean.
 
 
Cu privire la insuficienţa lichidităţilor cu care se confruntă companiile din ZEL-uri, ministrul a făcut referire la liniile de creditare preferenţiale oferite din resurse externe, care vor fi puse la dispoziţie prin băncile comerciale şi programele Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici şi Mijlocii.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI