ECONOMIC

Criza provocată de COVID-19 loveşte crunt în micile afaceri

Criza provocată de COVID-19 loveşte crunt în micile afaceri, care au nevoie de investiţii ca de oxigen. Comenzile au scăzut dramatic, iar mulţi antreprenori sunt în prag de faliment. Este şi cazul lui Dumitru Moroz care de ani buni face artizanat. Meşterul produce genţi şi alte articole unicat din piele. Acum însă, are multe datorii şi este la un pas să renunţe la afacerea care-i asigură existenţa.

DUMITRU MOROZ, artizan: Lucrez la o geantă de tipul acesta, este un tipar pe care l-am pornit ieri. Urmează să o croiesc şi să o cos.

Dumitru Moroz face artizanat într-un atelier aflat pe teritoriul stadionului Dinamo din Chişinău. Articolele din piele naturală prind viaţă în mâinile îndemânatice ale meşterului. Genţile, centrurile şi alte accesorii sunt unicale şi au ajuns în diferite colţuri ale lumii.

Cu studii în actorie, Dumitru povesteşte că a învăţat singur meseria, după ce în copilărie a moştenit abilităţile bunicul său, care a fost tâmplar.

DUMITRU MOROZ, artizan: Am crescut într-un atelier, îmi făceam singur jucării, am crescut printre instrumente şi asta m-a marcat cumva.

La început era un vânzător ambulant, care făcea accesoriile acasă, pentru ca mai târziu să le vindă în stradă. A decis să devină un mic antreprenor, acum şapte ani, după o experienţă mai puţin plăcută.

DUMITRU MOROZ, artizan: În 2013 cred că era, atunci când am mers în Rusia să muncesc. Am muncit o lună gratis, am avut noroc că mi-au dat bani de drum şi de atunci am zis că eu nu o să mai muncesc la cineva.

Pentru vremurile pe care le trăim, în care este încurajată producţia pe bandă rulantă şi consumerismul, Dumitru poate fi considerat un mohican care are curajul să fie un spirit liber ce îl ajută să nu fie înghiţit de val.

DUMITRU MOROZ, artizan: Totul e pe picior industrial, artizanatul, în general, este considerat ca fiind din alt secol. Noi, artizanii suntem nişte ciudaţi, pentru business nu suntem interesanţi deloc, venim din secolul 18.

Toate modelele le crează singur şi sunt menite să-i servească pe clienţi aproape o viaţă. Nu-i place să reproducă lucruri deja existente. E vorba de un simţ al eticii şi respectului faţă de sine, spune Dumitru. Inspiraţie are, timp nu-i ajunge. Se simte însă împlinit  atunci când îşi vede la propriu rezultatul muncii.

DUMITRU MOROZ, artizan: Eu, iată, fac ceva cu mâinile mele şi iată, eu văd un produs gata. Asta este o centură, eu am muncit, el este un produs gata, cineva o să se bucure. Am prieteni care lucrează în IT şi fac bani foarte buni, dar ei sunt foarte trişti, pentru că sunt un mic mecanism, într-un sistem foarte mare.

Pandemia provocată de COVID-19 a lovit crunt însă, în afacerea lui Dumitru. Comenzile au scăzut dramatic, iar odată cu asta au crescut datoriile pentru chiria atelierului, dar şi povara creditelor. Criza l-a lăsat şi fără cei doi fraţi care îl mai ajutau în atelier.

DUMITRU MOROZ, artizan: Şi eu am rămas de unul singur. Sunt comenzi pe care le-am luat mult înainte, iar acum nu pot să le onorez, nu reuşesc cu toate şi asta e foarte frustrant. Clientul când te aşteptă nu poţi să zici - Mă scuzaţi, muncitorii mei au plecat.

Însă Dumitru nu vrea să renunţe la afacere şi să plece peste hotare.

DUMITRU MOROZ, artizan: Mulţi spun – Tu eşti nebun. Ai fi putut merge în Germania şi ai fi putut face aceeaşi meserie cu mulţi mai mulţi bani. Dar deocamdată nu simt că vreau să emigrez.

Acum câteva zile a fost lansată o campanie de strângere de fonduri care îşi propune să salveze arta pe care o crează Dumitru. La început, meşterul era sceptic, însă încurajat de prieteni, a acceptat să fie ajutat.

DUMITRU MOROZ, artizan: Mereu mi-am caştigat existenţa pein muncă şi prin muncă grea. Şi am zis să încercăm.

Dumitru a fost impresionat de toţi oamenii care s-au mobilizat. Până a fi stânşi cei 8000 de euro, care să-i acopere datoriile, mai e nevoie de implicare. Totuşi, Dumitru este încrezător că va reuşi. Crede mult în puterea comunităţilor de a construi o lume mai bună.

DUMITRU MOROZ, artizan: Fiecare în dreptul lui să-şi facă munca bine, cinstit, corect, cu siguranţă am trăi într-o lume mai bună.