Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia parlamentară Economie, Buget a organizat audieri în legătură cu preţurile de achiziţie a strugurilor

Deputatii vor sa ajute fermierii să nu rămână cu strugurii în depozite. Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă procesatorii au scăzut preţurile de achiziţie a strugurilor, în urma unor înţelegeri de cartel.

Recolta bogată de struguri vine ca o mană cerească pentru procesatori. Ei oferă pentru un kilogram din soiul Europe doar 2 lei, deşi preţul recomandat de Ministerul Agriculturii este de 4 lei şi 25 de bani.

Consiliul Concurenţei trebuie să facă o evaluare a câtorva cazuri
în care există preţuri concordate, pentru că dacă nu există intervenţii din partea dumneavoastră, toată lumea o să zică că dumneavosatră iarăşi dormiţi. O spun direct, pentru că aşa înţelege toată lumea.

Igor Munteanu spune că pierderele suferite de agricultori trebuie să fie compensate de Guvern.
 
Ministerul agriculturii este obligat să facă o analiză a legilor existente pentru ca să înţelegem în termeni legali ce facem în caz de supraproducţie. Trebuie să fim pregătiţi pentru un instrument, care să ajute la compensarea eventualelor pierderi, dar asta ţine de Minsterrul Finanţelor şi de finanţările pe care nu le-am folosit în 2019.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în Republica Moldova sunt înregistrate 130 mii de hectare de vie, de pe care se vor recolta, aproximativ, 700 mii de tone de struguri.
Similare
RECOMANDĂRI