ECONOMIC

Clasamentul performanţei bancare la sfârşitul lunii mai. Moldova Agroindbank prima în top

post-img

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă şi Moldindconbank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanţe. Topul a fost realizat în urma aplicării metodologiei clasamentului performanţei bancare, la sfârşitul lunii mai 2018, de către experţii Centrului analitic independent Expert-Grup. Pe fundalul unor performanţe sporite, alte două bănci, ProCreditBank şi BCR Chişinău, înregistrează un avans faţă lunile precedente, transmite IPN.

Experţii menţionează că la nivelul indicatorilor generaţi pe compartimente specifice, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt: BCR Chişinău; Eximbank şi „EuroCreditBank”. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: „Victoriabank”; Eximbank; şi BCR Chişinău. Băncile cu cele mai calitative active: „FinComBank”; BC „Mobiasbanca” şi „EuroCreditBank”. Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; „Mobiasbanca” şi „Moldova-Agroindbank”, iar băncile cu cea mai mare cotă de piaţă după portofoliul de credite: „Moldova-Agroindbank”;  „Moldindconbank” şi „Mobiasbanca”.

Potrivit Expert-Grup, la sfârşitul lunii mai a anului 2018, principalii indicatori financiari şi prudenţiali ai băncilor comerciale continuă să înregistreze valori ridicate, atât la nivel agregat cât şi, în cele mai multe cazuri şi la nivel individual.

Suficienţa capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în jurul valorii de 30% pentru băncile mari şi de peste 50% pentru cele mici. Lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar şi cele recomandate de practica bancară, fapt ce amplifică apariţia unor costuri de oportunitate din ce în ce mai mari. Cu toate acestea, băncile continuă acumularea constantă de profit în baza unei marje bancare consistente, a unor diferenţe pozitive de curs valutar şi utilizarea activă a instrumentelor de politică monetară (în special Certificatele Băncii Naţionale şi rezervelor obligatorii).

Astfel, în primele cinci luni ale anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifrează la circa 734,5 milioane de lei, fiind influenţat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (Eximbank – 113 milioane de lei urmare procesului de restructurare a activelor şi preluare de către noii acţionari).