ECONOMIC

Cât va costa implementarea noului sistem unitar de salarizare

post-img

Implementarea noului sistem unitar de salarizare în instituţiile finanţate din bugetul de stat şi bugetele locale, se estimează pe termen mediu (2019-2021) la 3950 milioane de lei. Potrivit proiectului de lege, expus pentru consultări publice, mijloacele respective sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu şi nu necesită surse suplimentare, transmite IPN.

Odată cu adoptarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 de lei. Către anul 2021, se preconizează o creştere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55 % – din bugetele locale.

Ministerul Finanţelor menţionează caracterul unitar al noului sistem de salarizare. Evaluarea posturilor permite gruparea obiectivă a posturilor cu valoare similară, conform principiului „plată egală pentru muncă egală”. De asemenea, sistemul permite avansarea în grade de salarizare (pe verticală) şi trepte de salarizare (pe orizontală).

Salariul de funcţie cuprinde majoritatea sporurilor, suplimentelor, indemnizaţiilor şi alte plăţi salariale aferente postului, existente la moment. Totodată, performanţa (partea variabilă a salariului) se aplică pentru o parte de angajaţi din sectorul bugetar. Una din garanţiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Autorităţile estimează că legea va intra în vigoare la 1 decembrie anul curent. Astfel, primul salariu care va fi plătit la începutul anului viitor ar putea fi achitat în conformitate cu noua lege.