ECONOMIC

Care este bugetul pentru anul 2022, aprobat de Guvernul de la Chişinău

Guvernul a votat astăzi legea bugetului de stat care se bazează pe venituri estimate de peste 50 de miliarde de lei, cu 9% mai mult ca anul 2021. Bani vor proveni în mare parte din taxe şi impozite şi ne aşteătăm la un deficit de aproape 15 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavriliţa spune că bugetul a fost croit în aşa fel încât să atenueze impactul inflaţiei ce ne aşteaptă în 2022. Totodată, sume importante de bani vor fi direcţionate către proiecte locale de infrastructură, dar şi la programul ce prevede compensaţiile pentru perioada rece a anului.

La venituri de puţin peste 50 de miliarde de lei sunt prevăzute cheltuieli de  65 de miliarde de lei, cu un deficit de peste 15 de miliarde de lei.
Venituri: 50 066 miliarde lei
Cheltuieli: 65 202 miliarde lei
Deficit: 15 136 miliarde de lei

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanţelor: „O creştere economica, inflaţia, majorarea exportului, creşterea salariului mediu pe economie cu 10%.”

În 2022, cel mai multe fonduri de la buget sunt alocate Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale  - aproape 5 miliarde de lei. Urmează ministerul de Interne care va primi peste 3,7 miliarde de lei. Alte aproape 3 miliarde de lei sunt pentru Ministerul Sănătăţii. La Educaţie s-au alocat peste 2,7 miliarde de lei iar peste 2,3 miliarde de lei vor merge la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Creştem semnificativ protecţie socială. Creştem cheltuielile pentru drumuri, infrastructura. În acest an la capitolul venituri politica bugetar fiscala e menita sa menţină stabilitatea în ceea ce priveşte impozitul. Dar şi să creştem cuantumul scutirilor, dublam scutirile pentru persoanele întreţinute.”

Proiectul privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2022 prevede ca toate incasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie allocate bugetelor locale. Scutirile personale la impozite vor creşte, iar scutirile pentru persoanele întreţinute vor fi dublate. În acelaşi timp, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va creşte de la 2200 lei la 3100 lei.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanţelor: „Am refuzat la practica când se introduceau în proiectul de lege au fost introduse şi au un nivel înalt de consens. Restul propuneri care necesita consens vor fi discutate in viitorul exerciţiu bugetar. Principalele prevederi: Alocarea a 100% din taxa de drum către bugetele locale + 434 milioane lei. Majorarea cuantumului. În cazul persoanelor întreţinute se va dubla. Extinderea spectrului de venituri neimpozabile.”

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „La capitolul cheltuieli ne ţinem de cuvânt. Acum mergem cu majorarea salariului in sectorul bugetar, creştem şi fondurile pentru drumuri, un nou fost de deyvoltare regionala şi locala 770 de milioane de lei. Vom orienta cheltuielile din taxă la APL 1 şi resursele.”

 Bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,5 miliarde de lei, iar cel cu privire la asigurările obligatorii de asistenţă medicală este puţin peste 6 miliarde de lei. Proiectele legii urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului şi vor intra în vigoare după ce vor fi votate de deputaţi.