BNM menţine rata de bază la nivelul actual de 6,5%
Sursa foto:Timpul.md Vizualizari:

BNM menţine rata de bază la nivelul actual de 6,5%

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt va fi menţinută la nivelul actual de 6.5% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, Comitetul executiv a decis să menţină ratele de dobândă, după cum urmează:

  • la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
  • la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

La fel, Comitetul executiv al BNM a decis să fie menţinută norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă, la fel, va fi menţinută la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza analizei macroeconomice şi a asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflaţiei pe termen mediu. Aceasta indică o temperare neînsemnata a ritmului de creştere a activităţii economice în 2018 şi 2019, determinată preponderent de presiuni dezinflaţioniste din partea cererii agregate, precum şi de efectul bazei înalte în 2017.

Conform prognozei actuale, rata anuală a inflaţiei se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5% în trimestrul patru din 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5 % în trimestrul doi al anului 2019. Prin urmare, inflaţia va constitui 3,7 şi 4,7 la sută, în medie, pentru anul 2018 şi, respectiv, 2019.

Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc în data de 1 martie.

Similare
RECOMANDĂRI