BNM majorează rata de bază cu 0,5 puncte procentuale la principalele operaţiuni de politică monetară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM majorează rata de bază cu 0,5 puncte procentuale la principalele operaţiuni de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,0 la sută anual.

„Decizia este dictată de presiunile inflaţioniste cauzate, în mod special, de creşterea fondului de salarizare şi a creditelor de consum, precum şi impulsului fiscal pozitiv în anul curent şi în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanţării externe. La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern şi evoluţiile recente din economia naţională”, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale.

BNM a mai decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,0 la sută anual.

Aceeaşi mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 3,5 la sută până la 4,0 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă este menţinută la nivelul actual de 42,5 la sută din baza de calcul.

„Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor şi presiunilor inflaţioniste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condiţiilor monetare capabile să menţină inflaţia în intervalul de variaţie de ± 1,5 p.p. de la ţinta de 5,0 la sută pe termen mediu”, explică responsabilii de la bancă.

Luna trecută, rata anuală a inflaţiei a constituit 4,6 la sută.

Totodată, s-a decis mărirea cu 3,0 puncte procentuale a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 iulie -15 august 2019, în mărime de 17,0 la sută din baza de calcul. Majorarea are drept scop descurajarea intermedierii financiare în valută, susţine BNM

Similare
RECOMANDĂRI