BNM dezminte: Uzina Metalurgică din Rîbniţa nu are şi nici nu a avut conturile blocate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM dezminte: Uzina Metalurgică din Rîbniţa nu are şi nici nu a avut conturile blocate

Banca Naţională vine cu noi precizări referitor la informaţiile la companiile transnistrene care s-au trezit cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. BNM spune că, de fapt, din 420 de agenţi economici din regiunea transnistreană, doar 4 au conturi în băncile licenţiale de la Chişinău.

Din aceste 4, două conturi au fost închise, iar unul a fost suspendat temporar  la solicitarea Serviciului Fiscap de Stat din cauza datoriilor acumulate. Mai mult, BNM spune că Uzina Metalurgică din Rîbniţa nu are şi nici nu a avut conturile blocate.

„Urmare informaţiilor parvenite de la băncile licenţiate, în perioada 1 iunie 2019 -prezent, din cauza activităţii netransparente, nejustificării provenienţei banilor şi prezentării unor informaţii eronate au fost închise conturile a două persoane juridice.

Într-un alt caz a fost refuzată deschiderea conturilor pe motiv că lipseau actele necesare. Totodată, un singur cont a fost suspendat temporar la solicitarea Serviciului Fiscal Principal de Stat din cauza datoriilor acumulate.

Astfel, este vorba despre 4 cazuri din totalul celor 420 de agenţi economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care deţin conturi în băncile licenţiate de la Chişinău.

În acelaşi timp, potrivit informaţiilor prezentate de băncile licenţiate, Uzina Metalurgică din Rîbniţa nu are şi nu a avut conturile blocate şi nu a primit vreo avertizare în acest sens, fiind deservită în regim normal. Informaţia este valabilă şi în cazul celorlalte întreprinderi din regiunea transnistreană,despre care se vehiculează în mass-media”, se spune într-un comunicat al Băncii Naţionale, transmis redacţiei TVR MOLDOVA. 

Amintim că la sfârşitul săptămânii trecute, presa transnistreană, citată de presa de la Chişinău, a scris că un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Se spunea că e vorba de întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbniţa (care asigură circa 20% din exporturile regiunii), uzinele Moldavizolit şi Moldavkabeli de la Tiraspol şi altele.
Similare
RECOMANDĂRI