BNM a lăsat neschimbată rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt
Sursa foto:bnm.md Vizualizari:

BNM a lăsat neschimbată rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să menţină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară.

Astfel, este menţinută rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,25 la sută anual.

Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight de 6,25 la sută şi, respectiv, 0,25 la sută anual.

La acelaşi nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă - 34,0 la sută din baza de calcul, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă - 21,0 la sută din baza de calcul.

Decizia a fost luată în vederea atingerii obiectivului de bază al BNM în condiţiile incertitudinilor economice asociate pandemiei COVID 19.  

La baza acestei hotărâri au stat evaluarea informaţiilor macroeconomice disponibile din mediul intern şi cel extern, la fel, asumările aferente noii runde de prognoză şi perspectivele condiţiilor economice interne.

Totodată, situaţia actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară şi evoluţia preturilor la materie primă şi resurse energetice pe plan global. În acelaşi timp, condiţiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020.

În prezent, se atestă presiuni dezinflaţioniste care se vor manifesta şi în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă  spre atenuarea consecinţelor cauzate de pandemie şi susţinerea cerereii agregate. Actuala rată de bază este stimulativă şi  creează condiţii pentru susţinerea procesului de creditare.

BNM va monitoriza în continuare situaţia macroeconomică determinată de implicaţiile pandemiei şi, de asemenea,  reiterează că la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental - de asigurare a stabilităţii preţurilor - va veni cu măsurile necesare pentru menţinerea unui nivel suficient de lichiditate al băncilor licenţiate, în susţinerea unui sistem bancar viabil şi stabil.

Similare
RECOMANDĂRI