BNM a aprobat modificări privind supravegherea riscurilor de concentrare şi cel al poziţiei valutare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM a aprobat modificări privind supravegherea riscurilor de concentrare şi cel al poziţiei valutare

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a aprobat modificări la Instrucţiunea cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP  în scopuri de supraveghere şi la Regulamentul cu privire la poziţia valutară deschisă.

Conform unui comunicat al BNM, deciziile au fost luate cu  scopul de a  ajusta raportarea aferentă expunerilor mari şi poziţiei valutare deschise,  conform cerinţelor stabilite în cadrul normativ şi a celor mai bune practici de reglementare a pieţelor financiar-bancare internaţionale.
 
Acest fapt va contribui la raportarea uniformă şi oportună de către bănci a informaţiei cu privire la expunerile băncii faţă de un client sau un grup de clienţi aflaţi în legătură, ceea ce va îmbunătăţi supravegherea riscurilor de concentrare a băncii.
 
Modificările referitoare la poziţia valutară deschisă se raliază la standardele internaţionale de raportare privind instrumentele financiare şi dispoziţiile de depreciere aferente contabilizării pierderilor aşteptate, precum  şi cele prevăzute în unele acte normative ale Băncii Naţionale.  Amendamentele se vor solda cu menţinerea şi gestionarea mai prudentă a poziţiei valutare deschise.
 
Similare
RECOMANDĂRI