Băncile din Republica Moldova demonstrează rezultate încurajatoare în primele nouă luni ale lui 2017
Sursa foto:Agora.md Vizualizari:

Băncile din Republica Moldova demonstrează rezultate încurajatoare în primele nouă luni ale lui 2017

Profitul net al sectorului bancar din Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2017 a constituit 1,4 miliarde de lei, în creştere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Datele au fost prezentate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), evaluând situaţia financiară din sectorul bancar pentru primele nouă luni ale acestui an, remarcând faptul că majorarea profitului este determinată de diminuarea cheltuielilor aferente dobânzilor (de la depozite) cu 39,1 la sută şi de majorarea veniturilor neaferente dobânzilor cu 4,6 la sută (în mare parte, din taxe şi comisioane - cu 11,0 la sută).

Potzrivit Allmoldova.org, o pondere semnificativă în veniturile neaferente dobânzilor constituie veniturile din taxe şi comisioane – 61,1 la sută.

Venitul net din taxe şi comisioane a constituit 777,2 mil. lei şi a înregistrat o creştere de 7,9 la sută. Veniturile din dobânzi au constituit 3,6 miliarde lei, fiind în scădere cu 1,24 miliarde lei faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Acestea, la rândul lor au fost generate, în special, de împrumuturi şi creanţe (2,9 miliarde lei).

Potrivit datelor BNM, către sfârşitul lunii septembrie a anului 2017, rentabilitatea activelor şi rentabilitatea capitalului a constituit 2,4 la sută şi respectiv 14,3 la sută (în creştere cu 0,6 şi 3,2 p. p. respectiv).

Similare