Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei. Tendinţele de scădere a ratei se menţin
Sursa foto:Moldpres Vizualizari:

Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei. Tendinţele de scădere a ratei se menţin

Tendinţele dezinflaţioniste, consemnate în acest an, vor continuă să se menţină şi în lunile următoare. Rata anuală a inflaţiei se va diminua de la nivelul de 3.2 la sută, înregistrat în luna iunie 2018, până la nivelul de circa 1.9 la sută în medie pentru trimestrul IV al anului curent, sub limita inferioară a intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5 la sută.

Datele au fost prezentate de prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflaţiei nr. 3, informează MOLDPRES.

La începutul anului viitor, traiectoria inflaţiei se va inversa şi, conform estimărilor, inflaţia va creşte până la 6.5 la sută în trimestrul III 2019, ca urmare a bazei joase din anul curent, al majorării semnificative a preţurilor internaţionale la petrol în ultimele 12 luni până la 70-80 dolari SUA pe baril.

Ritmul de creştere a preţurilor la produsele alimentare se va micşora în anul 2018, cu inversarea trendului în a doua jumătate a anului viitor. Ritmul anual al preţurilor reglementate va scădea în trimestrul curent până la nivelul de -4.4%, însă, ulterior, va accelera, depăşind nivelul de 10 la sută în a doua jumătate a anului 2019. După creşterea din trimestrul curent, ritmul anual de majorare a preţurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză.

Potrivit prim-viceguvernatorului, rata medie anuală a inflaţiei prognozată de 3.2 la sută pentru 2018 este inferioară cu 0.1 puncte procentuale comparativ cu valorile anticipate în Raportul asupra inflaţiei nr. 2. BNM a menţinut previziunile pentru anul viitor la 4.9 la sută.

Rata anuală a inflaţiei s-a diminuat de la 7.3 la sută, în luna decembrie 2017, până la 3.2 la sută în iunie 2018, ca urmare a reducerii preţurilor reglementate şi a celor la resursele energetice, aprecierii leului moldovenesc şi o creştere mai mică a preţurilor la produsele agroalimentare decât s-a anticipat anterior.

Riscurile asociate perspectivei inflaţiei derivă din condiţiile financiare mai restrictive în economiile avansate, care au fost atenuate de creşterea preţurilor la materiile prime, disensiunile comerciale dintre principalii actori ai economiei mondiale, creşterea preţurilor internaţionale la petrol şi materii prime, incertitudinea cu privire la durata acestei creşteri, ce ar putea duce la ajustarea tarifelor la serviciile reglementate în 2019, incertitudinile privind recolta şi preţurile la produsele agricole din anul 2018.

Pe de altă parte, există riscuri dezinflaţioniste generate de faptul cum vor evolua tensiunile comerciale între SUA, China, UE şi alte ţări, creditarea slabă a economiei, precum şi limitarea finanţării externe şi a investiţiilor, a mai menţionat prim-viceguvernatorul BNM.

Similare
RECOMANDĂRI