ECONOMIC

Banca Mondială: Economia R. Moldova va creşte în 2019 cu 3,8%

post-img

Economia Republicii Moldova va creşte cu 3,8 la sută, în anul 2019 fiind alimentată de consumul privat, pe fondul creşterii reale a salariilor şi redresării remiterilor, potrivit ediţiei din ianuarie a raportului „Global Economic Prospects” (Perspectivele Economice Globale), scrie Moldpres.

Instituţia financiară internaţională se aşteaptă totodată ca Republica Moldova să înregistreze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, în creştere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie. Economia Republicii Moldova va creşte cu 4,8 la sută, datorită în exclusivitate cererii interne puternice, stimulată de majorarea reală a salariilor, în special în sistemul bugetar, şi redresarea remiterilor, constata anterior Oficiul de la Chişinău al Băncii Mondiale.

”În scenariul de bază, suntem cu mult mai optimişti decât am fost de obicei”, a menţionat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

Ritmurile de creştere economică vor fi mai moderate în următorii ani, BM se aşteaptă la un avans al economiei de 3,5 la sută în anul 2020 şi 3,2 la sută în 2021.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, în Europa şi Asia Centrală, regiune care include Republica Moldova, economia a încetinit la 3,1 la sută în 2018, de la 4 la sută în 2017. Banca Mondială anticipează o încetinire a creşterii economiei Federaţiei Ruse cu 0,3 puncte procentuale până la 1,5 la sută în 2019 şi, respectiv, cu 1,1 puncte procentuale, până la 2,9 la sută a economiei Ucrainei. Prognoza privind evoluţia economiei româneşti a fost redusă de la 4,5 la sută la 3,5 la sută.

Banca Mondială consideră că deficitul fiscal pentru 2018 va rămâne sub nivelul prognozat de 2,5 la sută din PIB. Tendinţele dezinflaţioniste, generate de aprecierea  leului moldovenesc şi preţurile de import mai mici, „vor rămâne valabile până la sfârşitul anului 2019”, dar pe termen mediu BM afirmă că „inflaţia va creşte progresiv şi acest lucru se va întâmpla pe fundalul unei cereri interne mai puternice, dar şi a unor creşteri aşteptate a preţurilor reglementate, în special în a doua jumătate a anului 2019”.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) estimează o creştere cu 4,0 la sută a economiei în anul 2019, faţă de 3,8 la sută, cât prognoza anterior. Ritmul de creştere reală a PIB-ului a fost majorat „preponderent ca impact al reformei fiscale privind implementarea cotei unice pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice: aceasta va permite creşterea veniturilor disponibile ale populaţiei şi prin urmare va stimula consumul intern şi, respectiv, creşterea economică. Este de menţionat că pentru următorii ani de prognoză nu au fost efectuate modificări esenţiale”, menţiona MEI în prognoza actualizată în noiembrie 2018.