Andrian Candu: Banca de Economii a început să fie devalizată din 2010
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu: Banca de Economii a început să fie devalizată din 2010

Deputatul democrat Andrian Candu, fost preşedinte al Parlamentului, susţine că Banca de Economii a început să fie devalizată din anii 2010-2011. Potrivit lui, în acea perioadă portofoliul de credite neperformante a crescut aproape cu 100%. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Haideţi să vorbim despre unde a început problema Băncii de Economii – de la administrarea proastă a BEM, frauduloasă încă din anii 2010-2011. De fapt, gaura s-a creat din aşa-numitele credite neperformante. Se dădeau în stânga şi în dreapta credite, în baza unor relaţii, fără să fie acoperite şi când se ajungea că acel cineva care a luat credite nu mai există sau nu mai vrea să le întoarcă, se făcea un fel de „ride off”, aşa se numeşte în engleză – „îl iertăm pe ăsta, pe celălalt pentru că este cumătru” şi aşa s-a format gaura”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit lui, banii din garanţiile de stat au fost acordaţi după ce a fost introdusă administrare specială la cele trei bănci – BEM, Banca Socială şi Unibank.

Andrian Candu susţine că doar BNM decidea când şi cât le oferă băncilor şi doar după ce intră cu administraţie specială, iar Ministerul Finanţelor garantează suma. În plus, democratul spune că alocarea banilor din bancă de către administrator urma să se facă doar printr-o comisie guvernamentală care verifica fiecare chestiune”, a menţionat el.

În luna noiembrie se împlinesc cinci ani de la decizia statului de a garanta creditele de urgenţă acordate de către BNM băncilor insolvabile Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, devalizate prin procedura care mai târziu a căpătat denumirea de „jaful miliardului”.
Similare
RECOMANDĂRI