Zilele Filmului Românesc au fost inaugurate la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilele Filmului Românesc au fost inaugurate la Chişinău

Ediţia a V-a a Zilelor Filmelor Româneşti la Chişinău a fost inaugurată aseară, cu cel mai nou film al regizorului român Corneliu Porumboiu – La Gomera, realizat în 2019. Timp de trei zile, între 10-13 octombrie, la Cinematograful Odeon, în cadrul evenimentului sunt proiectate nouă lungmetraje şi cinci scurtmetraje.

Potrivit ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, filmele care sunt prezentate în cadrul ediţiei din acest an sunt de o valoare excepţională. Drept exemplu a adus proiecţia – La Gomera, care este propunerea României pentru premiul Oscar din acest an. „Arta nu are graniţe, iar arta de valoare străpunge orice fel de bariere. Este important ca şi prin acest fel de evenimente să contribuim la legăturile solide dintre ţările noastre”, a spus ambasadorul.

Regizorul român Marian Crişan a declarat că la organizarea fiecărei ediţii a Zilelor Filmului Românesc se aduce publicului basarabean cele mai bune filme ale anului, realizate peste Prut, nu neapărat comerciale, dar dintre cele care sunt solicitate şi în alte ţări. „Încercăm să alegem dintre filmele care au avut cel mai mare impact la festivalurile din întreaga lume”, a spus regizorul.

„Zilele Filmului Românesc este un eveniment de referinţă în ceea ce înseamnă viaţa cinematografică de la răsărit de Prut. Avem planuri mari să aducem cât mai des noile realizări ale cinematografiei româneşti în Basarabia, cinematografie care este în ultimii ani pe un drum foarte bun”, a spus Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Victoria Nagy Vajda, a menţionat că Zilele Filmului Românesc reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente româneşti. „Noi facem parte din cinematografia românească, fiindcă vorbim de acelaşi spaţiu cultural”, a afirmat secretarul.

Astăzi, 11 octombrie, va fi proiectat filmul „Răscoala” la ora 17.00 şi „Monştri” la ora 20.00. Sâmbătă, 12 octombrie, iubitorii de film sunt invitaţi să privească la ora 11.00 o proiecţie de scurt metraje din arhiva Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică. La ora 17.00 este planificat să fie prezentat filmul „Doi bărbaţi pentru o moarte”, la ora 19.00 – „Arestul”, iar la 22.00 – „Nu mă atinge-mă”. Duminică, 13 octombrie, copii sunt chemaţi de la ora 11.00 să privească „Amintiri din copilărie”. La ora 17.00 va fi proiectat filmul „Alice T”, iar la ora 19.30 va avea loc Gala de închidere şi proiecţia filmului „Povestea unui pierde-vară”. Intrarea este liberă.

Similare
RECOMANDĂRI