Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Bibliotecarii din Republica Moldova contribuie la îmbunătăţirea celei mai mari enciclopedii virtuale

De pe rafturile vechi, direct pe internet. Pentru că suntem în era tehnologiilor digitate, valoarea incomparabilă a informaţiilor din cărţi se va regasi în cea mai mare enciclopedie online, Wikipedia. Munca migăloasă este făcută de bibliotecarii din Republica Moldova.

Dacă v-aţi gândit că acest lucru s-a făcut prin metoda copy-paste, atunci v-aţi înşelat. S-a lucrat, în special, cu informaţiile deja existente pe Wikipedia, dar care nu au nicio sursă de provenienţă. Şi dacă aţi crezut că acest lucru a fost făcut de specialişti în IT, v-aţi înşelat din nou. La acest proiect au lucrat chiar bibliotecarii. Ei spun că sunt autorii multor articole de pe Wikipedia.
 
A pus umărul la crearea enciclopediei virtuale şi Lidia Ciornaia. Femeia şi-a petrecut 43 de ani din viaţă printre rafturile de cărţi. Acum face acelaşi lucru, ba chiar mai mult.
 
Şi nu este de ajuns doar să introducă o informaţie, este necesară sursa. De aceea, bibliotecarii au lucrat în special la asta. Informaţia de pe Wikipedia despre multe personalităţi cu renume din Republica Moldova a fost cizelată cu grijă.
 
Bibliotecarii spun că este important ca datele din mediul online sa fie îmbunătăţite, mai ales în această perioadă când avem un amalgam de informaţii, iar unii nu pot să le distingă pe cele adevărate de cele false.
 
Acţiunea face parte din campania internaţională #1Lib1Ref - „Un bibliotecar, o referinţă”. Sunt chemaţi toţi bibliotecarii din lume pentru a-şi folosi experienţa şi a introduce referinţe bibliografice în Wikipedia.
 
Similare
RECOMANDĂRI