Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şansă inedită pentru clădirile istorice aflate în paragină

Şansă inedită pentru clădirile istorice aflate în paragină. Cetăţeni pot alege un monument cultural–istoric pe care doresc să-l vadă restaurat. PNUD Moldova a lansat un concurs prin intermediul căruia 16 obiective turistice de pe ambele maluri ale Nistrului sunt supuse votului. Zece dintre ele, care vor acumula cele mai multe voturi, vor fi renovate cu fonduri europene.

Turnul Vânturilor de la Râbniţa, Moara de Apă, Sinagoga din satul Râşcov, clădirea auditorului Puşkin din Bender sau Cavoul Familiei Macri din Dubăsari. Sunt doar câteva din cele 16 obiective, cu vechime şi de peste sute ani, care se află într-o stare deplorabilă. Cascada artificială de la Poiana, Şoldăneşti, oferă o priveleşte rară. Din păcate este nevoie şi de  reamenajarea zonei pentru a asigurarea accesul vizitatorilor.

Cetăţenii se pot informa despre obiectivele turistice şi pot da un vot, accesând pagina PNUD Moldova. O persoană poate vota o singură dată, până pe trei august. Cele 10 obiective care vor acumula cele mai multe puncte, vor beneficia de investiţii de până la 40 de mii de euro pentru renovare. Rezultatul final va fi  - 50 la sută din votul cetăţenilor şi alte 50% va fi decizia grupului de monitorizare a patrimoniului cultural, PNUD. 

ANDREI VASILACHE, manager proiect: "Majoritatea din ele necesită mai întâi să fie elaborat documentaţie de proiect pentru intervenţie, consolidări şi restaurări. În contextul respectiv o experienţs de a noastră arată că proiectul ar trebui să aibă o duratp de şase luni inclusiv cap coadă". 

Iniţial au fost depuse pentru selecţie 248 de obiective turistice din care au fost alese doar 16.  Concursul de desfăşoara în cadrul  proiectului - Măsuri de Promovare a Încrederii şi este finanţat de Uniunea Europeană. 
Similare
RECOMANDĂRI