Poveşti şi legende de pe Nistru au fost adunate într-o carte inedită, cu sprijinul UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poveşti şi legende de pe Nistru au fost adunate într-o carte inedită, cu sprijinul UE

Ştiaţi de Ştima Nistrului, povestea de dragoste a lui Laur şi Teia sau de legenda întemeierii satului Tîrnauca? Douăzeci de poveşti şi legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept şi Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Poveşti şi legende de pe Nistru”. A fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Cartea „Poveşti şi legende de pe Nistru” a fost o iniţiativă a asociaţiei Klumea, istoriile fiind adunate de la învăţătorii şi bibliotecarii din cele două sate, şi în special de la locuitorii vârstnici.

„Ne-am dorit să „salvăm” acel patrimoniu nescris până de curând. În tot acest timp cât am adunat istoriile, am realizat că, de fapt, ceea ce ne desparte este râul Nistru, în rest – totul e în capul nostru”, a menţionat Nata Albot, cofondatoarea Klumea.Istoriile au fost colectate de jurnalista TVR MOLDOVA, Elena Briciuc de la Chişinău şi Ina Kireeva, din Tiraspol. Cartea a fost ilustrată de Ana Grigorovscaia.

„Am făcut zeci de kilometri de drum şi am cunoscut o mulţime de oameni deosebiţi. Cred că am mai adunat istorii pentru cel puţin încă două cărţi. Din 30 de istorii adunate de la Holercani am selectat cu greu doar zece, aşa cum era planificat”, povesteşte Elena Briciuc, jurnalista care a colectat poveştile din Holercani.

„Fără îndoială, lucrul asupra cărţii este unul dintre cele mai minunate proiecte la care am participat, în special, datorită oamenilor pe care i-am cunoscut”, a adăugat Ina Kireeva, jurnalista care a adunat istoriile din Tîrnauca.

Şi prezentarea cărţii a avut loc într-un mod inedit. Şase persoane publice au citit câte o poveste sau legendă, în română şi în rusă, aşa cum este editată cartea.

„Răsfoind această carte, mi-am adus aminte de ce îmi povesteau bătrânii. Tocmai de asta am ales să citesc la prezentarea cărţii legenda „Fetele ascunse”. E o confirmare a faptului că lumea noastră este foarte ingenioasă”, a spus Tamara Berzoi.

Au lecturat poveşti şi Andrei Porubin, Alina Andronache, Pasha Parfeni, Natalia Morari şi Yolka Fliman.

Cartea va fi distribuită gratuit în satele Holercani şi Tîrnauca, la Biblioteca Naţională, precum şi în din 20 de localităţi în care cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de consolidare a încrederii, au fost renovate grădiniţe, şcoli, centre sociale sau Case de cultură.

Cartea Poveşti şi legende peste Nistru a fost editată de Klumea în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Primăria Holercani şi liderii locali din satul Tîrnauca (stânga Nistrului). Acesta e unul din 30 de parteneriate finanţate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relaţiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.
 
Similare
RECOMANDĂRI