CULTURĂ

Oraşul Soroca va deveni Capitală Cultural-Turistică pentru o zi

post-img

Oraşul Soroca va deveni astăzi Capitală Cultural-Turistică pentru o zi, iar în centrul atenţiei va fi legendara bijuterie a raionului – Cetatea Soroca. Turiştii vor avea ocazia să descopere monumentul istoric, dar şi alte locuri pitoreşti.

La finalul serii oaspeţii sunt aşteptaţi să se delecteze cu operele maestrului Eugen Doga, care va susţine un spectacol în Scuarul Cetăţii Soroca. Lista activităţilor este următoarea:
  • Peştera Bechir care este numită de săteni „Gaura Turcului”
  • Lumânarea Recunoştinţei
  • Biserica din lemn adusă din Maramureş 
  • Muzeul de Etnografie şi Istorie
  • Excursie panoramică în oraşul Soroca
  • Cetatea Soroca
  • Concertul maestrului Eugen Doga în Scuarul Cetăţii Soroca
Acest traseu face parte din campania de promovare a Moldovei turistice – „Fii oaspetele nostru”. Fiecare locuitor al Moldovei poate deveni ambasadorul ţării invitând prietenii săi de peste hotare să descopere destinaţiile turistice din ţara noastră.

Concertele fac parte dintr-o serie de evenimente de promovare a patrimoniului cultural-turistic, ce vor avea loc sub egida Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu suportul partenerilor strategici USAID şi Guvernul Suediei, a Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi cu sprijinul Consiliului Raional din Soroca.

Cetatea de la Soroca a fost înălţată de Ştefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. O spune tradiţia locală, care-i explică numele prin faptul că domnul a pus soroc (termen de clădire). În 1499 este menţionat documentar Coste, primul pârcălab al cetăţii, care a fost înălţată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului îşi croiau drum în Moldova. Soroca a fost o fortăreaţă mică, un castel pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor. Între 2013 şi 2015 a avut loc restaurarea cetăţii în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava”, realizat de Programul operaţional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanţat de Uniunea Europeană.