O femeie de 73 de ani a scris Luceafărul cu ac şi aţă pe 7 metri de pânză
Sursa foto:basilica.ro Vizualizari:

O femeie de 73 de ani a scris Luceafărul cu ac şi aţă pe 7 metri de pânză

O femeie de 73 de ani din Cugir, România a ţesut pe o pânză lungă de şapte metri toate strofele poeziei „Luceafărul”. Opera unicat a fost expusă miercuri la Biblioteca Judeţeană „Teodor şi Aristia Aman” din Craiova, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la 170 ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Trei ani i-au fost necesari Mariei Tudor ca să coasă cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul” pe pânza realizată din cânepă. „Totul a pornit din propria-mi imaginaţie. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul”, a mărturisit femeia care a învăţat pe de rost poezia încă din copilărie.

Ideea de a ţese poezia i-a venit într-o noapte după ce recitise pentru a nu ştiu a câta oară poezia „Luceafărul”. „Atunci m-am hotărât să scriu cu acul şi cu aţa din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povesteşte Maria Tudor.

Lucrarea Mariei Toader a fost apreciată de elevii Colegiului Naţional Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei ţesute cu multă migală. O altă activitate organizată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu a fost expoziţia de carte „Eminescu, în 200 de ediţii”, scrie basilica.ro.

În holul bibliotecii au fost expuse, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecţia „Ediţii Mihai Eminescu, 170 de ani de la naştere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iaşi.

Similare
RECOMANDĂRI