CULTURĂ

O conferinţă ştiinţifică dedicată spaţiului cultural comun românesc a avut loc la Chişinău

post-img

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei s-a desfăşurat, în perioada 27-28 aprilie, cea de-a doua ediţie a Conferinţei ştiinţifice „Spaţiul cultural comun românesc. Patrimoniul cultural românesc - probleme, teme şi proiecte comune”, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii din Republica Moldova şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului din România şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, conferinţa a avut drept scop crearea unui cadru de discuţii între specialiştii din domeniul culturii din România, Moldova, din comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diasporă, în vederea sprijinirii unor viitoare acţiuni de cooperare culturală, precum şi pentru identificarea şi difuzarea elementelor culturale ale spaţiului românesc.

Evenimentul a inclus grupuri de lucru în cadrul cărora a fost abordată tematica protejării şi dezvoltării patrimoniului cultural românesc, perspectivele culturale şi lingvistice, cooperarea între instituţiile de cultură din România, Republica Moldova, cele din comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diasporă, rolul elitelor culturale în afirmarea şi promovarea identităţii româneşti.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a apreciat participarea la seminar a experţilor şi specialiştilor din România, remarcând colaborarea bilaterală fructuoasă între instituţiile culturale din Moldova şi România. În context, oficialul a apreciat contribuţia Guvernului României în vederea restaurării unor obiective de patrimoniu de importanţă naţională din Republica Moldova, precum Muzeul Naţional de Artă, dar şi dialogul reuşit care a favorizat înscrierea recentă a dosarului „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova”  în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

La conferinţă au participat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, consilierul prezidenţial din România, Sergiu Nistor, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, directorul general-adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Nicolae Brînzea, specialişti şi personalităţi de marcă din Republica Moldova, România, comunităţile istorice şi diasporă. Evenimentul a avut loc în contextul contractului de parteneriat între Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Ministerul Culturii de la Chişinău care a fost semnat în luna martie.