CULTURĂ

La Chişinău va avea loc cea de-a şaptea ediţie a festivalului de desene animate Anim’est

post-img

Anim’est Chişinău nu este doar despre film, ci şi despre live act, live drawing şi muzică live. Acum 60 de ani, Ion Popescu-Gopo revenea de la Cannes cu premiul Palme d'Or pentru scurtmetrajul „Scurtă Istorie”. Cu această ocazie, prima zi de Anim’est Chişinău se va încheia cu un proiect special – GOPO AniMusic Night.

Pe 26 octombrie, ora 21.30, publicul celei de-a şaptea ediţii a singurului festival de film din Moldova, dedicat exclusiv filmului de animaţie, este invitat să celebreze opera animatorului român la GOPO AniMusic Night.

În deschidere, spectatorii vor avea parte de un LIVE ACT care va îmbina muzica cu live drawing şi vizualuri animate. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni protagonistul unui show vizual şi muzical chiar în incinta sălii de cinema de la Odeon. Responsabil de acest show va fi Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstraţie de live drawing. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Sebastian Burneci (trompetă şi synthuri), Radu Pop (tobe, percuţie şi vizualuri) şi Vlad Ilicevici (chitară, bass).

Noaptea de muzică şi animaţie va continua cu videoclipurile lansate recent ale unor trupe şi artişti celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca şi ale unor artişti autohtoni precum Smiley sau Deliric, alături de Silent Strike şi EM. În plus, publicul prezent va avea ocazia să vadă, în premieră, videoclipul piesei Montagne Russe, realizat în cadrul Animation Worksheep, atelierul intensiv de animaţie organizat de Anim’est, toamna aceasta. Piesa se regăseşte pe cel mai recent album al trupei, Orizont, lansat în 2016.

Filmele de animaţie din Competiţia românească 2017 vor fi proiectate pe 28 octombrie, ora 16:00, la Cinematograful Odeon. Câştigătorul acestei ediţii este Sergiu Negulici, autorul peliculei „Splendida moarte accident”, care i-a adus premiul „Jean-Luc Xiberras” pentru debut la Festivalul de la Annecy. Aceste proiecţii vor fi urmate, la ora 18:00, de „Retrospectiva Ion Truică”, cu 10 filme de animaţie realizate în anii 1968-1983. Ion Truică a fost unul dintre puţinii animatori români care s-au remarcat peste graniţele ţării în condiţiile unui regim comunist restrictiv. Filmul său „Carnaval” a primit Medalia de Argint la Veneţia în 1972, iar „Hidalgo” a fost selecţionat în competiţie la Festivalul de la Cannes, în 1976.

În ultima zi de festival, 29 octombrie, ora 18:00, timp de 100 de minute, spectatorii vor trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent – animaţii care demonstrează că opera lui Gopo este perfect valabilă calitativ, şi care o plasează în contextul evoluţiei curentelor, stilurilor şi tehnicilor în animaţia mondială.

Din program fac parte, alături de „Scurtă Istorie”, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecţie de titluri, de la „Blinkity Blank”, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animaţie care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, „Balablok”, în regia lui Břetislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau „La Traversée de l'Atlantique à la rame”, în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj „Louise en hiver” a fost înscris în competiţia Anim’est de anul acesta, până la ultimul câştigător al premiului, „Waves ’98”, regizat de Ely Dagher.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 26-29 octombrie 2017, la Cinematograful Odeon, care este partenerul festivalului. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.iticket.mdşi vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţiile Este’n’est şi ALTFilm şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional la Cinematografiei din România, Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, Japan Foundation, Ministerul Culturii din Republica Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău.

Partener media general: TVR Moldova

Parteneri media: KissFM, Timpul, ZDG, Diez, Locals, Agora, Moldova.org, Zugo, Ea.md, Moldkorr, CINEHUB, Briciul

Clubul festivalului: Baker Street (str. M. Eminescu, 30)

Eveniment susţinut de imago.fm