CULTURĂ

Coregraful Vladimir Curbet s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani

post-img

Coregraful Vladimir Curbet, conducătorul Ansamblului de dansuri populare „Joc”, s-a stins din viaţă în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de Serviciul de presă al Ansamblului “Joc”. Maestrul Vladimir Curbet a împlinit 87 de ani pe 5 decembrie.

Maestrul de balet Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, judeţul Orhei. A urmat studiile la Şcoala de muzică de pe lângă Casa Unională a creaţiei populare „N. K. Krupskaia” din Moscova (1950-1952). În 1950-1953 a condus colectivul de dansuri şi fanfară din satul Susleni, ocupând locul I pe republică- cu dansurile „Bucuria”, „Bătuta”, „Moldoveneasca” şi altele (1951-1952).

În anii 1953-1957 a condus dansatorii şi orchestra din satul Caragaş, raionul Slobozia.

În anul 1957 este pedagog-preparator, iar în anul 1958, la propunerea lui Anatol Corobceanu, Vladimir Curbet a devenit direcotr artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Concomitent, în 1966, a absolvit Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. În 1969 a fondat pe lângă ansamblul „Joc” un studio coregrafic, iar în 1976 a restabilit şcoala coregrafică pe lângă Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” (astăzi Liceul coregrafic). A insistat să fie deschisă catedra de coregrafie naţională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani. A colindat sate, a scos la iveală dansuri, muzică, port naţional.

Repertoriul ansamblului „Joc” include suite şi dansuri populare („Joc”, „Bucuria”, „Carpaţii”, „Sărbătoreasca”, „Bătuta”, „Mărunţica”, „Hora de sărbătoare”, „Răzeşească”, „Drăgaica”, „Jocul fierarilor”), spectacolele populare („Căluşarii”, „Nunta moldovenească”, „Mărţişor”), tablouri coregrafice („Hora mare”, „La vatra jocului străbun”ş.a.). Colectivul a prezentat pe parcursul anilor unui public de 14 milioane de spectatori mai bine de 8000 de spectacole în republică şi în circa 63 de ţări, printre care Franţa, Spania, Italia, Germania, Grecia.