VIDEO. Ungaria plafonează preţurile testelor pentru coronavirus. În Franţa, costurile sunt compensate de stat. În Spania, cel testat suportă costurile doar în situaţii excepţionale
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. Ungaria plafonează preţurile testelor pentru coronavirus. În Franţa, costurile sunt compensate de stat. În Spania, cel testat suportă costurile doar în situaţii excepţionale

Ungaria plafonează preţul testelor pentru coronavirus. Astfel, laboratoarele nu pot cere mai mult de 54 de euro celor care fac testul PCR la cerere. În Europa, preţul testelor poate ajunge şi la 140 de euro. În Franţa, unde se testează aproape un milion şi jumătate de oameni pe săptămână, statul compensează costurile în proporţie de 100%, potrivit stiriletvr.ro.


Autoritatea pentru protecţia consumatorilor din Ungaria face controale la toate laboratoarele pentru a vedea dacă se respectă plafonul maxim stabilit de guvern - în jur de 19 mii 500 de forinţi, aproximativ 54 de euro.

Spitalele şi clinicile de stat fac testul gratuit celor care au prioritate, din motive epidemiologice.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: "În Spania nu se fac probe doar persoanelor cu simptome sau celor care au intrat în contact cu cineva bolnav, ci şi persoanelor care trebuie să se interneze în spital, care au nevoie de o programare la medicul specialist sau chiar la dentist. În toate aceste cazuri, testele pentru coronavirus sunt gratuite, cu trimitere de la medicul de familie. Doar în situaţii excepţionale, cum ar fi călătoriile în scop personal, acestea se fac la cerere şi se plătesc".

Preţul pentru testele PCR la cerere variază în Spania între 110 şi 140 de euro, dar poate ajunge şi la 160 dacă se face la domiciliu.

În schimb, testele rapide sunt în jur de 40-50 de euro, în funcţie de localitate şi de clinică.

Mulţi români apelează la testul rapid dacă vin în ţară pentru 3 zile.

În Germania, testul PCR la cerere porneşte de la 100 de euro, iar în Belgia poate ajunge la 125 de euro.

Franţa e un caz mai special. Sunt foarte multe centre de testare, sunt doar 5-6 persoane la rând şi nu e nevoie de trimitere de la medic. Statul rambursează testul în totalitate.

Similare
RECOMANDĂRI