Covid 19

VIDEO. Europa reacţionează diferit la cazul AstraZeneca. Unele ţări au suspendat vaccinul, altele l-au limitat. Compania susţine că nu există dovezi că serul ar duce la formarea de cheaguri de sânge

post-img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că nu există niciun motiv de a opri administrarea vaccinului AstraZeneca şi precizează că experţii săi analizează informaţiile despre efectele adverse grave şi decesele înregistrate după vaccinarea cu acest ser. Câteva ţări au suspendat ori au limitat administrarea vaccinului AstraZeneca, după suspiciunile că ar provoca tromboză şi embolii. Compania anglo-suedeză a evaluat toate datele de până acum şi dă asigurări ferme că nu există nicio dovadă că vaccinul său ar duce la formarea de cheaguri de sânge, relatează stiriletvr.ro.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat, pentru moment, administrarea AstraZeneca. Alte ţări au oprit doar utilizarea loturilor de fiole care ar putea avea probleme de calitate. Bulgaria a adoptat o atitudine radicală: vrea un document clar de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Până atunci, vaccinarea cu AstraZeneca e interzisă.


BOYKO BORISOV, premierul Bulgariei: „Ordon suspendarea administrării AstraZeneca, vaccinul britanic, pâna ce nu primim, în scris, de la Agenţia Europeană a Medicamentului, lămuriri clare, dacă putem sau nu să utilizăm acest vaccin. Pâna atunci, vaccinul e interzis".

Franţa a anunţat că începe studii legate de siguranţa vaccinurilor anti COVID pe care le utilizează, dar vaccinarea cu AstraZeneca va continua.

OLIVIER VERAN, ministrul sănătăţii, Franţa: “Raportul risc-beneficii, adică beneficiile vaccinãrii, în aceastã etapã, sunt mai mari decât riscurile. Dar sigur că situaţia este evaluatã, atât în Franţa, cât şi în alte ţări”.

În Austria, două asistente medicale au ajuns în stare gravă la spital şi una a decedat, în urma vaccinării cu AstraZeneca. Dar pentru că nu e nicio dovadă că aceste cazuri ar avea legătură cu vaccinarea, serul va fi folosit în continuare.

CHRISTA WIRTHUMER-HOCHE, director Agenţia pentru Medicamente, Austria: “Da, beneficiile vaccinului sunt dovedite, iar vaccinarea va continua, fiindcã, astfel, salvãm vieţi zilnic”.

Germania analizează cu maximă atenţie informaţiile despre efectele adverse, dar consideră regretabilă decizia unor ţări de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca.

JENS SPAHN, ministrul sănătăţii, Germania: „Îmi pare rău că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca”.

Compania AstraZeneca precizează că a analizat 10 milioane de fişe medicale şi că nu sunt dovezi că vaccinul său ar duce la risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă. Şi că nu există probleme cu niciunul dintre loturile de fiole livrate. Şi premierul Boris Johnson susţine vaccinarea cu AstraZeneca. În Regat, acest ser s-a administrat masiv.

Purtător de cuvânt guvernul britanic: "Am spus-o clar, vaccinul e atât sigur, cât şi eficace. Oamenii trebuie să meargă să se vaccineze cu toată încrederea".

Fiolele din lotul care pare să fi avut probleme a fost epuizat în Spania. În Italia, mai sunt doze, dar nu vor fi administrate, iar cele 173 de persoane deja vaccinate din acest lot sunt ţinute sub observaţie.