Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Slovacia donează R. Moldova 10 mii de teste ani COVID-19

Slovacia donează Republicii Moldova 10 mii de teste PCR pentru diagnosticarea COVID-19. Anunţul a fost făcut de ministru de externe al Slovaciei, Ivan Korčok care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. Oficialul a avut o întrevedere cu ministru de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu în cadrul căreia şi-a exprimat speranţa că noua guvernare de la Chişinău va avansa în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

IVAN KORČOK, ministru de Externe al Slovaciei: „Pentru a vă ajuta să depăşiţi criza pandemică, astăzi, am venit şi cu 10 mii de teste PCR, ca o donaţie mică pentru a vă ajuta în lupta cu COVID-19.”

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, i-a mulţumit omologului slovac pentru sprijinul consistent oferit pentru depăşirea pandemiei, dar şi pentru ajutorul privind intensificarea dialogului cu Uniunea Europeană. Un alt subiect abordat a fost dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

NICU POPESCU, ministru de Externe al Republicii Moldova: Acest dialog trebuie să conţină o dimensiune comercială economică mai purtenică decât la ziua de astăzi şi am vorbit despre deschiderea deplină a Republicii Moldova pentru a fortifica şi intensifica schimburile comerciale, atragerea de investiţii, cu o prezenţă slovacă mai mare în peisajul economic din Republica Moldova.”

Slovacia a finanţat diverse proiecte de dezvoltare a infrastructurii din Republica Moldova, destinate construcţiei şi renovării sistemelor de apă şi canalizare, şi managementului deşeurilor. A oferit sprijin financiar în domeniul asistenţei sociale şi a făcut donaţii de echipamente şi consumabile medicale. Ministrul de externe al Slovaciei a declarat că Republica Moldova va continua să beneficieze de finanţări pentru asemenea proiecte.

IVAN KORČOK, ministru de externe al Slovaciei: „Slovocia are un interes prioritar pentru regiunea Parteneriatului Estic şi ne dorim să avem în est o vecinătate cât mai stabilă, democratică, prosperă. Acum, din punct de vedere al conceptului de Parteneriatul Estic, dorim să avem veşti bune. Eu mă bucur că Republica Moldova este exact acea ţară care aduce aceste nouătăţi bune Uniunii Europene şi astfel contribuie la consolidarea acestui concept.”

Astăzi, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, Ivan Korčok a mai avut o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi cu cel Comisiei politică externă şi integrare europeană, Doina Gherman. Discuţiile s-au axat pe acţiunile autorităţilor de la Chişinău în reforma justiţiei, combaterea corupţiei, crearea climatului favorabil pentru investiţii străine şi afaceri.

De asemenea, miniştrii de externe au declarat că în viitorul apropiat urmează să aibă loc o întrevedere între preşedinţii Republicii Moldova şi Slovaciei, pentru impulsionarea dialogului bilateral.
Similare
RECOMANDĂRI