Situaţia pandemică se agravează. Specialiştii cheamă la mobilizare
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Situaţia pandemică se agravează. Specialiştii cheamă la mobilizare

Numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19 se menţine în continuare mare – în jur de o mie de probe pozitive zilnic. Marţi, această cifră a depăşit 1 600. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică bat alarma – situaţia pandemică se agravează, iar dacă nu va exista o mobilizare la toate nivelurile, lucruri nu se vor ameliora.

Contactat de IPN, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii de la ANSP, Ştefan Gheorghiţă, a menţionat că majorarea numărului de cazuri se explică prin ignorarea măsurilor de prevenire instituite de responsabilii din sănătate. Se atestă o transmitere comunitară. Rata probelor pozitive din cele efectuate a crescut la 30%, ca urmare a adresabilităţii mai mari.

Se menţine mare şi numărul cazurilor grave. Sunt în jur de o mie de persoane cu COVID-19 în stare gravă şi circa 300 – în stare extrem de gravă. În jur de 50 de pacienţi sunt intubaţi. Specialistul precizează că s-a extins perioada de recuperare ca urmare a infectării şi acest fapt a influenţat scăderea numărului cazurilor de vindecare.

Şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a declarat că această creştere poate fi stopată doar printr-o mobilizare comună în respectarea normelor sanitare. Este vorba şi despre magazine, transport public, unde trebuie neapărat respectate şi asigurate toate condiţiile impuse – termometrie, dezinfectanţi, evitarea aglomeraţiilor etc.

„În situaţia de agravare a pandemie COVID-19 în Republica Moldova şi nu doar în Republica Moldova, dar pe întregul glob pământesc, mă adresez către cetăţeni pentru a conştientiza situaţia epidemică creată, pentru a îndeplini măsurile ce se impun, măsurile de prevenire. Mă adresez către administraţia tuturor organizaţiilor, instituţiilor, agenţilor economici, organele publice de toate nivelurile – să ne mobilizăm şi să ne concentrăm în contractarea acestei epidemii. Şi să îndeplinim măsurile impuse de Comisia Naţională Extraordinară în Sănătate Publică – să evităm locurile aglomerate, să purtăm masca, să respectăm distanţa fizică, să ne adresăm la medic, dacă avem simptome compatibile cu COVID-19”, a mai spus Ştefan Gheorghiţă.

Până pe 24 februarie, în Republica Moldova au fost raportate 180 150 de cazuri de infectări, iar bilanţul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 3 846la nivel global sunt raportate 113 172 309 de îmbolnăviri şi 2 510 567 de decese.
Similare
RECOMANDĂRI