Covid 19

Medicii trag alarma - sistemul de sănătate intră în colaps

Medicii trag alarma - sistemul de sănătate intră în colaps. Medicii epidemiologi sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de pacienţi grav bolnavi de Covid şi spun că singura soluţie este vaccinarea în masă a populaţiei.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova specialiştii au subliniat că de multe ori, formele grave de COVID 19 sunt cauzate de adresarea tardivă la medic. Din cauza lipsei paturilor în spitale, mulţi pacienţi sunt trataţi la domiciliu până se agravează boala. 

ANGELA PARASCHIV, medic epidemiolog: "Sunt pacienţi care în a 5 zi a semnelor clinice au penumonie, iar pneumonia prin telefon n-o poti depista. Sunt momente care ne scapa, dar nu pentru ca nu avem specialisti, locuri nu sunt, ambualanta nu vine… sistemul medical intra intr-un colaps total. din păcate populatia nu intelege, situatia este scapata de sub control". 

Specialiştii de la ANSP spun că nu înţeleg de ce unii medici din spitalele raionale refuză vaccinul Astra Zeneca. 

LAURA ŢURCAN, medic ANSP: "Noi nu avem de unde ne alinta, reiesind din conditiile pandemice, terapiile intensive sunt pline, cazuri foarte grave, decese multiple, populatia si angajatii medicali nu trebui sa refuze acest vaccin". 

Mai mult, specialiştii spun că de la începutul campaniei de imunizare cu astra Zeneca nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse grave după vaccinare.

LAURA ŢURCAN, medic ANSP: "Poate apărea o oboseală, o febră 37-38 dureri musculare, dureri articulare, de cap, în cazuri mai specificice poate sa apara o greata, voma toate aceste reactii le-am inregistrat incepand cu 2 martie, n-am inregistrat si suntem foarte bucurosi ca nu sunt reactii grave. toate reactiile au fost usoare si medii. reactii grave ca anafilaxie sau reactie alergica grava nu a fost inregistrata niciun caz". 

În Republica Moldova, campania de imunizare anti covid 19 a început pe 2 martie. În prima etapă a campaniei sunt imunizati medicii, in etapa a doua urmeaza să fie vaccinate persoanele cu varsta mai mare de 60 de ani şi cele cu comorbiditati. În etapa a treia va începe imunizarea întregii populaţii.