Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Laborator unde se vor efectua în premieră teste PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 - la Soroca

La Centrul de Sănătate Publică din Soroca a fost deschis un laborator performant pentru depistarea virusului SarsCoV-2. Acesta este acreditat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii si are capacitatea de a procesa testele Covid19 de la toate instituţiile medicale din nordul Republicii Moldova. Este al cincilea laborator pentru depistarea COVID19 deschis de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

Laboratorul a fost dotat cu frigidere, distilatoare şi autoclave care vor asigura stocarea reactivelor PCR şi consumabilelor în condiţii sigure. Sunt echipamente speciale şi pentru gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea de laborator.

LILIANA TOFAN şef laborator, Soroca: „S-au extins capacitaăţile de laborat.  Aceasa  este o metodă destul de sensibilă, performantgă, care pe viitor ne va permite să facem şi alte investigaţii decât cele la identificarea virusului SARSCOV2.”

Odată cu deschiderea laboratorului din Soroca, instituţiile medicale de nivel local vor avea posibilitatea de a răspunde prompt solicitărilor.

STELA GHEORGHIŢĂ coordonator programe, Biroul OMS în Moldova: „De astăzi laboratorul va putea să realizeze o metodă nouă de bioilogie molicilară şi anume testarea probelor de la pacineţii cu suspecţie la covid19. Este o metodă de ultimă generaţie, ea va permite să avem rezultatul la investigaţie într-un timp mai scurt, evitând pierderea de timp al transportării probelor de aici la Bălţi.  "

Laboratorul va permite efectuarea şi altor tipuri de teste medicale.

NICOLAE JELAMSCHI director ANSP: „Se pot face analize în metodele cele mai contemporamne PCR real time pentru Covid şi inclusiv alte infecţii transmisibile diagnisticate tot prin acaestă metodă. Astfel, CNSP din Soroca va asigura o parte din regiunea de nord a ţării cu aceste teste."

VEACESLAV RUSNAC, preşedintele raionului Soroca: „Trebuie să fim consolidaţi, să îndemnăm societatea pentru a se vaccina. Asta este unica cale pentru a depăşi această situaţie."

Laboratorul a fost deschis cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională care a oferit o donaţie Republicii Moldova în valoare de 1,2 milioane de dolari. Agenţia Naţională Pentru Sănătate Publică a deschis cinci laboratoare regionale pentru depistarea virusului Covid19: la Chişinău, Bălţi, Cahul, Comrat şi Soroca. Alte două laboratoare urmează să fie deschise la Edineţ şi Căuşeni.
 
Similare
RECOMANDĂRI