Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

COVID-19: Apariţia tulpinei indiene în R. Moldova riscă să producă o explozie de îmbolnăviri în următoarea perioadă, experţi în sănătate

Apariţia tulpinei indiene de COVID-19 în Republica Moldova riscă să producă o explozie de îmbolnăviri în următoarea perioadă. E un semnal de alarmă, spun experţii în sănătate, după ce Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că sunt cel puţin doisprezece cetăţeni ai Republicii Moldova infectaţi cu tulpina Delta.

Delta sau tulpina indiană a coronavirusului este considerată de specialişti drept cea mai contagioasă dintre cele descoperite până acum.

ALA TOCARCIUC, expert în sănătate publică: „Această tulpină cu adevărat se răspândeşte foarte repede, deci practic de două ori mai repede de cât tulpina Alfa, care ar fi tulpina britanică, tulpina care a provocat valul precedent din Republica Moldova. Provocă într-un timp scurt un număr foarte mare de bolnavi, inclusiv un număr mare de bolnavi gravi”.

Tulpina indiană provoacă simptome chiar în primele două-trei zile, se tratează mai greu şi nu poate fi depistată atât de uşor în laboratoare.

ALA TOCARCIUC, expert în sănătate publică: „O tulpină de îngrijorare este încă dificil de tratat, pentru că sunt aşa cazuri când tratamentele aplicate la tulpinile anterioare nu vor funcţiona în cazul acestei tulpini şi din cauza asta creşte şi mortalitatea”.  

În România au fost depistate peste 100 de persoane infectate cu tulpina Delta, iar 4 dintre ele au murit.  Expertul în sănătate Ala Tocarciuc crede că în următoarele zile, numărul cazurilor de covid ar putea creşte vertiginos şi în Republica Moldova.

ALA TOCARCIUC, expert în sănătate publică: „Să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri de infectare, cu certitudine şi ea deja a început. Dacă vă uitaţi la evoluţia săptămânală, noi săptămâna trecută am avut + 29 % creştere de cazuri în 7 zile, faţă de săptămâna anterioară”.
  
Specialiştii spun că respectea măsurilor sanitare şi vaccinarea sunt singurele soluţii pentru combaterea răspândirii coronavirusului, inclusiv a tulpinii indiene a acestuia.

ALA TOCARCIUC, expert în sănătate publică: „Oricum dacă nu purtăm mască, avem o şansă mare să contactăm virusul, dar partea bună este că toţi cei vaccinaţi, chiar dacă vor contacta virusul şi vor avea forme asimptomatice sau simptome uşoare, nu vor ajunge la forme grave şi asta este cel mai important”.

Aseară, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a informat că prezenţa tulpinii Delta a fost depistată şi în Republica Moldova. Acest lucuru a fost confirmat de testele laboratului german care a examinat analizele medicale ale unor cetăţeni ai Republicii Moldova bolnavi de Covid. Doar 3 din cei 15 bolnavi de la care au fost prelevate probe, nu erau infectaţi cu tulpina Delta. TVR MOLDOVA a încercat să afle în ce stare se află acum cei 12 pacienţi infectaţi cu tulpina indiană, dar serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii a comunicat că trebuie să se documenteze şi a promis să ofere informaţii mai târziu. Până la această oră, serviciul de presă al ministerului nu a mai răspuns la telefon pentru detalii.
Similare
RECOMANDĂRI