Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a instituit în Chişinău stare de alertă Cod Roşu de COVID-19

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a instituit în Chişinău stare de alertă Cod Roşu de Covid 19. Decizia a fost luată după ce în ultimele două săptămâni s-au înregistrat 167 de cazuri de infectare la 100 de mii de locuitori. Autorităţile municipale nu au impus deocamdată noi restricţii. Însă marţi, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică urmează să decidă asupra unor eventuale noi măsuri de combatere a pandemiei pe tot teritoriul Republicii Moldova.

În municipiul Chişinău a fost instituit Cod Roşu de Alertă Epidemiologică însă fără a fi impuse noi restricţii. Potrivit deciziei Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, rămân în vigoare toate măsurile anti-covid existente. Astfel, e obligatorie purtarea măştilor de protecţie în spaţiile închise, în transportul public şi în staţiile de aşteptare. La şedinţa de ieri, premierul Natalia Gavriliţa le-a cerut membrilor Comisiei Naţionale de Sănătate Publică să se întrunească în şedinţă pentru a stabili noi reguli clare pentru sectorul public şi cel privat.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministru al Republicii Moldova: „Am pe masă mai multe solicitări să luăm măsuri mai dure pentru limitarea răspândirii virusului. De exemplu chiar astăzi am primit din partea lui Ivan Colioglu şeful Comisiie pentru situaţii excepţionale în sănătate din UT Găgăuzia, în care solicită impunerea unor condiţii mai stricte vizavi de vaccinare pentru angajaţii din sectorul public şi a celor care intră în contact cu publicul. Înţeleg îngrijorările specialiştilor din sănătatea publică. Avem şi din alte localităţi exact aceleaşi solicitări.”

Ministrul Sănătăţii a anunţat că marţi, 7 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică se va întruni în şedinţă. Ala Nemerenco a declarat pentru TVR Moldova că urmează să fie adoptate noi măsuri restrictive, care sunt examinate în aceste zile. Noua decizie a CNESP ar urma să prevadă şi propunerile ministrului Economiei, Sergiu Gaibu făcute la întrunirea cu reprezentanţii din sectorul HORECA.

Ministrul le-a spus că angajaţii şi clienţii localurilor vor trebui să fie vaccinaţi sau să prezinte testul negativ la Covid. Aceste condiţii urmează să fie impuse celor care vor merge la restaurante, cafenele sau în zone de agrement. Ministrul Economiei a subliniat că noile măsuri propuse au scopul de a preveni un posibil lockdown.
Similare
RECOMANDĂRI