Covid 19

Comisia Europeană continuă să sprijine financiar România şi alte 5 state UE în transportul echipamentelor medicale esenţiale în combaterea pandemiei de COVID-19

post-img

Comisia Europeană continuă să ofere sprijin financiar suplimentar pentru şase state membre prin intermediul pachetului de mobilitate din cadrul Instrumentului de sprijin de urgenţă, în valoare de peste 14 milioane de euro, pentru transportul echipamentelor medicale esenţiale în combaterea pandemiei de COVID-19, relatează CaleaEuropeana.ro.

Această sumă se adaugă la cele 150 de milioane de euro puse deja la dispoziţie pentru transportul de echipamente medicale esenţiale începând de anul trecut, notează sursa citată.

Printre transporturile finanţate prin pachetul de mobilitate se numără transportul de medicamente pentru terapie intensivă către Belgia şi de seringi şi ace către Italia. Ceilalţi beneficiari ai fondurilor UE sunt Austria, Cehia, România şi Slovenia. În total, au fost finanţate peste 1.000 de zboruri şi 500 de livrări.

Comisarul pentru gestionarea situaţiilor de criză, Janez Lenarčič, a declarat: „Lanţurile de aprovizionare şi livrările de echipamente medicale au continuat să fie sprijinite de UE. Încă de la începutul pandemiei, Instrumentul de sprijin în situaţii de urgenţă s-a dovedit a fi un instrument valoros în lupta noastră comună împotriva COVID-19. Prin intermediul acestui ultim pachet, am finanţat transportul de bunuri esenţiale, pentru a contribui la salvarea vieţilor pacienţilor şi pentru a impulsiona campaniile naţionale de vaccinare.”


Instrumentul de sprijin pentru situaţii de urgenţă (ESI) face parte dintr-o gamă mai largă de instrumente care oferă asistenţă din partea UE, cum ar fi mecanismul de protecţie civilă al UE, inclusiv rescEU; procedurile comune de achiziţii publice şi iniţiativa de investiţii în răspunsul la coronavirus, în timp ce completează, de asemenea, eforturile naţionale ale statelor membre.

ESI permite Uniunii Europene să sprijine statele sale membre atunci când o criză atinge o amploare şi un impact excepţionale, cu consecinţe de amploare asupra vieţii cetăţenilor. În aprilie 2020, ESI a fost activată pentru a ajuta ţările UE să facă faţă pandemiei de coronavirus. ESI continuă să ofere asistenţă fundamentală.

În perioada aprilie-septembrie 2020, în cadrul primei cereri de finanţare a transportului de mărfuri, ESI a pus la dispoziţia a 18 state membre şi a Regatului Unit 150 de milioane de euro pentru transportul de articole medicale esenţiale. Această finanţare a sprijinit peste 1.000 de zboruri şi 500 de livrări pe cale rutieră şi maritimă, conţinând echipamente de protecţie personală, medicamente şi echipamente medicale care salvează vieţi. Până la sfârşitul lunii iunie 2021, au fost acordate în total 1,15 milioane de euro pentru transportul a 293 de membri ai personalului medical şi 35 de pacienţi.