100 de mii de teste antigen din partea României au ajuns la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

100 de mii de teste antigen din partea României au ajuns la Chişinău

România a donat Republicii Moldova 100 de mii de teste antigen pentru depistarea COVID-19. Lotul a ajuns la Chişinău vineri seara. Acesta a fost depozitat la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), iar ulterior vor fi repartizate ambulanţelor pentru testarea persoanelor suspecte la COVID-19, direct la domiciliu atunci când sunt solicitate, transmite IPN.

Potrivit ministrei sănătăţii, Ala Nemerenco, lotul de teste antigen este important pentru Republica Moldova, deoarece, în contextul actualului val de îmbolnăviri, e nevoie de testat la timp, de izolat oamenii, ca ei să stea acasă în perioada îmbolnăvirii aşa ca să nu se ajungă la cazuri grave. Ministra a chemat oamenii la solidaritate, să facă un efort pentru a reveni la normalitate şi să se vaccineze, testeze, să poarte masca, pentru a scăpa de pandemie.

Cu respectivele teste vor fi echipate toate ambulanţele, aşa încât medicii să poată testa persoanele suspecte pe loc, la chemare. Până acum ambulanţele nu au fost dotate cu teste şi puteau stabili doar diagnosticul de suspecţie la COVID-19.

Ministra a mai spus că, dacă şi testele vor fi folosite pentru şcoală, ele vor fi folosite pentru copii, de exemplu, acolo unde condiţiile şi infrastructură nu oferă posibilitatea copiilor să meargă fizic la şcoală. „Este discutată această posibilitate, astfel încât cât mai mulţi copii să aibă posibilitatea de a merge fizic la şcoală”, a spus Ala Nemerenco.

Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, califică donarea testelor drept un gest de „solidaritate frăţească” din partea României pentru Republica Moldova. El spune că lotul de 100 de mii de teste antigen rapide vin în Moldova la câteva zile după ce aceasta a sărbătorit mai multe evenimente naţionale. Testele fiind un cadou cu acest prilej, care, crede că îi va ajuta pe moldoveni să fie mai sănătoşi, mai responsabili şi să reuşească împreună, prin responsabilitate şi solidaritate să iasă din pandemie.

Diplomatul a mai spus că populaţia trebuie să fie conştientă că doar prin vaccin şi comportament responsabil se va reuşi revenirea la viaţa normală. Daniel Ioniţă a relatat că, testele reprezintă îndeplinirea unei promisiuni pe care ministrul afacerilor externe al României i-a făcut-o preşedintei Maia Sandu, în vizita sa din 23 iulie. De la începutul pandemiei, România a donat Republicii Moldova circa jumătate de milion de doze de vaccin anti-COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI