VIDEO. #eusuntromania Născută în sărăcie, a ştiut că există o cale de salvare. Povestea Alinei Şerban, regizor de etnie romă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. #eusuntromania Născută în sărăcie, a ştiut că există o cale de salvare. Povestea Alinei Şerban, regizor de etnie romă

A crescut în noroi şi, mărturiseşte ea, în ruşine. S-a născut în sânul unei familii foarte sărace de romi, dar a reuşit să străbată lumea în lung şi-n lat. Cheia succesului ei? Şcoala! "Marea ruşine" este numele primei piese de teatru despre romi care a intrat în repertoriul de stat.

E scrisă şi regizată de Alina Şerban, prima regizoare romă din ţara noastră. Ca actriţă a jucat deja în două filme. Lungmetrajul "Singur la nunta mea" este nominalizat la festivalul de la Cannes de anul acesta. Crede în România şi îşi doreşte ca ţara să le ofere o şansă tuturor tinerilor.
 

Alina Şerban s-a născut într-o familie de romi, şi-a petrecut adolescenţa într-o curte săracă, departe de mama ei, şi răzvrătită împotriva propriei identităţi.

La 17 ani a luat decizia să se mute într-un centru de plasament. A găsit o locuinţă din chirpici, unde visa ca, într-o zi, să aibă apă caldă. Ştia însă că există o cale de salvare.

A intrat la 3 facultăţi, dar a ales-o pe cea de Teatru. A studiat ultimul semestru la Londra, unde a câştigat premiul pentru cea mai bună studentă româncă, iar pentru master a fost admisă la New York, la una dintre cele mai prestigioase facultăţi de artă.

Alina este astăzi singura femeie regizor de etnie romă. Scrie şi joacă în piese de teatru despre lumea ei.

Drumul a fost însă anevoios. Şi, totuşi, a reuşit cumva să pună un strop de lumină în poveştile ei întunecate.

A plecat dintr-un cartier sărac al Bucureştiului, s-a curăţat de noroi şi a ajuns până la Cannes.

S-a convins că nu ne naştem egali, dar din asta a învăţat ceva ce poate să împărtăşească şi cu viitoarele generaţii.

RECOMANDĂRI