Trei volume ale cercetătorilor de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi, lansate la Chişinău
Sursa foto:Moldpres Vizualizari:

Trei volume ale cercetătorilor de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi, lansate la Chişinău

Cercetători de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi au lansat la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova trei volume care marchează Centenarul Unirii.

Cărţile au fost prezentate de profesorul universitar dr. Constantin Dram, conferenţiarul universitar dr. Diana Vrabie, cercetătorul Bogdan Mihai Mandache şi de scriitorul Alexandru Corduneanu.

Profesorul universitar Constantin Dram, coordonatorul volumului „100 de cărţi de acum o sută de ani, la Iaşi”, a menţionat că acesta este rezultatul unei cercetări care porneşte de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii judeţene, de la universităţile din Iaşi şi Cluj, şi de la Biblioteca Academiei.

Potrivit cercetătorului, selecţia finală se opreşte la 100 de titluri editate la Iaşi între 1900-1918, din toate genurile şi speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce s-a întâmplat în anul 1918. Albumul vizează următoarele aspecte: o descriere extinsă a cărţii respective (importanţa ei, condiţii de editare/tipărire, date despre autor, referinţe minimale), o introducere de imagini scanate (pagini de titlu, dedicaţii, pagină de prefaţă, erate, anexă, planşe, fotografii etc.),  precum şi alte elemente care ajută la cunoaşterea istoriei cărţilor de la Iaşi din primele două decenii ale sec. XX.

„În cele aproximativ 400 de pagini, cititorul va avea ocazia să cunoască un fel de carte de vizită sui-generis a unui Iaşi de acum 100 de ani, care încearcă să bucure atât ochiul, prin sugestii grafice, cât şi intelectul, prin oferirea unor informaţii de gen, mai mult sau mai puţin cunoscute”, a precizat Constantin Dram.

Cercetătorul  Bogdan Mihai Mandache a subliniat că volumul „100 de ani de grafie românească” sintetizează modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani, iar conferenţiarul universitar Diana Vrabie, îngrijitoarea volumului „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei” a afirmat că acesta este o antologie de texte de opinie din ziarele şi revistele publicate în anul 1918.

Volumele sunt parte a proiectelor editoriale finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, prin Programul „Centenar”, relatează Moldpres.

RECOMANDĂRI